Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser det som förväntat att vi ska förhandla. Det ingår”, säger Amanda Barkarö, Styrelseledamot Vårdförbundet. Foto: Hadeel Ibrahim

Vårdförbundet drar tillbaka konfliktåtgärder i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets strejk den 4 juni på landets universitetssjukhus skulle leda till fara för liv och hälsa för patienterna. Det menar flera regioner runt om i landet. Region Östergötland har förhandlat med Vårdförbundet och nu har parterna enats om att stoppa flera delar av strejken i Linköping.

Om strejken skulle bryta ut, där omkring 130 medarbetare på Universitetssjukhuset i Linköping omfattas, skulle det, enligt Region Östergötland, leda till fara för liv och hälsa och de konstaterade att strejken skulle få samhällsfarliga konsekvenser.

Regionen pekade bland annat på att allvarligt hjärtsjuka patienter och cancerpatienter under utredning skulle få röntgenundersökningar uppskjutna. De lyfte också fram att infektionsverksamheten för allvarliga smittsamma sjukdomar skulle behöva stängas.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Nu har parterna efter flera dagars förhandling enats och delar av de konfliktåtgärder som lagts dras tillbaka.

– Det är positivt att Vårdförbundet valde att dra tillbaka de konfliktåtgärder som vi ser skulle ha inneburit en fara för människors liv och hälsa om de skulle trätt ikraft den 4 juni, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland i ett uttalande.

Vårdförbundet: ”Vi ser det som en vinst”

– Vi ser det inte som nederlag. Vi ser det som en vinst att vi fortfarande kan lägga ett strejkvarsel som kommer slå och bygger tryck i avtalsförhandlingarna uppåt, säger Amanda Barkarö, styrelseledamot Vårdförbundet.

Hör mer från Vårdförbundet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet