Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stort ansvar har parterna själva för att konflikten ska lösas? Här svarar SKR och Vårdförbundet. Foto: SVT

SKR beredda att ta in medlare i vårdkonflikten

Publicerad

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill tillbaka till förhandlingsbordet efter att Vårdförbundets medlemmar gått ut i strejk. Från fackets sida får de bestämt nej – så länge inte förkortad arbetstid står på agendan.

Den pågående konflikten mellan Vårdförbundet och SKR nådde på tisdagen nya nivåer när 2 000 vårdarbetare gick ut i strejk.

Det har tidigare pågått förhandlingar mellan parterna men nu är läget fryst. I nuläget pågår inga samtal alls, meddelar facket och SKR när de möts för en debatt i Aktuellt.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det handlar om att vi har mött ett ”nej nej nej” till vår viktigaste fråga och att medlemmarna redan idag inte orkar, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets förbundsordförande.

Vill titta på andra lösningar

Konflikten handlar framförallt om att SKR inte går med Vårdförbundets krav på kortare arbetstider, som man menar skulle förbättra medlemmarnas arbetssituation.

SKR vill istället titta på andra lösningar då man menar på att förkortad arbetstid snarare skulle förvärra situationen.

– Vi ser inte att vår lösning är att man går in i generella arbetstidsförkortningar, däremot tycker vi att det är viktigt att man återupptar förhandlingarna, säger Ulf Olsson och fortsätter:

– Redan idag är det svårt att lösa bemanningen och går vi in i generella arbetstidsförkortningar kommer det att bli ännu svårare.

SKR vill ta in medlare

SKR säger sig vara beredda att ta in medlare för att komma vidare i konflikten. Vårdförbundet står dock fast vid kravet om arbetstidsförkortning och att förhandlingar med medlare endast är på bordet om frågan lyfts.

– Om man är beredd att faktiskt lösa frågan kring en förkortad arbetstid som är vårt yrkande då är det självklart, säger Sineva Riberio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet