Medlemsras tvingar LO-förbund till samarbete

Uppdaterad
Publicerad

LO-förbunden har haft ett kraftigt medlemsras de senaste åren. Flera förbund tvingas nu ta till drastiska åtgärder för att minska kostnaderna.

Allt fler väljer att stå utanför facket. LO-förbunden har minskat medlemsantalet kraftigt. 2006 hade förbunden över 1,8 miljoner medlemmar – i dag är man nere på drygt 1,5 miljoner. På fem år har man alltså tappat över 300.000 medlemmar.

-Jag är inte med i facket. Jag tycker att jag klarar att förhandla själv med arbetsgivaren, säger grävmaskinisten Max Lilja till Rapport.

-Det känns naturligtvis väldigt tråkigt och det gör att vi får andra förutsättningar för att bedriva verksamheten. Vi måste också vara självkritiska och ändra oss så att vi är med i medlemmarnas vardag, säger Jonas Walllin, ordförande för Elektrikerförbundet.

Samarbete ska minska kostnader

Färre medlemmar innebär sämre ekonomi och nu planerar sex av förbunden ett intimt samarbete som ska minska kostnaderna med 30 miljoner kronor.

-Det beror kanske inte bara medlemsraset utan också på att vi ska vara en starkare kraft i samhällsdebatten, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

-Facken har ju inte surfat på någon framgångsvåg de senaste åren och därför kan man inte bara köra på i samma hjulspår som man alltid har gjort. Vi kan bli bättre på att tillvarata medlemmarnas intressen vad gäller löner och avtal, säger Jonas Walllin, ordförande för Elektrikerförbundet.

”Mer fack för pengarna”

Det är Byggnads, SEKO, Transport, Fastighetsanställda, Elektriker och Målarförbundet som bland annat tänker flytta ihop sina förbundskontor och samordna avtalsförhandlingarna.

-Vi ska få mer fack för pengarna. Vi ska göra rätt saker, vara ute på arbetsplatserna. Inte administrera bort medlemmarnas pengar, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

”Vet inte om jag har nytta av dem”

Men frågan är om det räcker för att locka nya medlemmar. Grävmaskinisten Max Lilja har aldrig ens tänkt tanken att gå med i facket.

-Jag vet inte riktigt vad jag ska ha för nytta av dem just nu. Om jag skulle få problem skulle jag väl behöva använda mig av dem. Men jag har inte så mycket information om vad de hjälper till med, säger han.

Bengt Hedin

bengt.hedin@svt.se

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.