Medvind för Fi – motvind för de rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ går framåt, ligger nu bara en procent under riksdagsspärren, visar en ny Sifo-undersökning.

I Sifo:s senaste väljarbarometer har stödet för S, V och MP minskat med 2,6 procentenheter den senaste månaden.

Däremot har stödet för de två partierna med kvinnliga partiledare, Centern och Feministiskt initiativ, gått framåt. Centern ökar till 5 procent och Feministiskt initiativ bara ligger en procent under spärren, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet.

Val 2014

Fi har mer än fördubblat sitt stöd sedan samma mätning i april och ligger nu på 2,9 procents stöd. Schyman tar väljare från både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, skriver SvD. Fi får stöd av fyra procent av de kvinnliga väljarna, men endast två procent av männen.

EU-valet viktig indikator

För det rödgröna blocket innebär denna mätning att de inte skulle få egen majoritet utan de får tillsammans 48,5 procent av väljarsympatierna. I april låg stödet på 51 procent.

Alliansen ligger i stort sett stilla på 38,7 procent av stödet, och skulle det vara val i dag skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen eftersom de hamnar under fyraprocentspärren i mätningen.

Inrikespolitiken och EU-valet går hand i hand, så nästa veckas val till EU-parlamentet spås bli en viktig indikator på hur Fi och andra partier kommer att prestera i riksdagsvalet i september.

”Under valvakan på söndag kommer Stefan Löfven att studera Fi:s siffror nästan lika uppmärksamt som sina egna”, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet