Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Eneida Berisha

Så blev hon miljonär – genom att superspara

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Larsson har varit en supersparare sedan hon var 15 år gammal. Målet var att spara ihop en miljon kronor, för att på så sätt kunna köpa ett hus. I dag inspirerar hon andra till en sparsammare livsstil via sitt Instagramkonto. 

– Jag känner inte att jag har behövt göra avkall på något, säger Madelen.

Madelen och hennes man Erik träffades i gymnasiet. Vad som till en början var Madelens mål blev så småningom även Eriks. Tillsammans började paret att anamma en billigare livsstil.

– Vi unnar oss också och åker på resor som andra familjer, men vi har hela tiden det ekonomiska tänket och kollar hur vi kan få saker billigast och mest värde för de pengar vi faktiskt lägger på det, säger Madelen.

Hon poängterar att paret inte har haft två fulla löner då de bägge i perioder har studerat, varit föräldralediga samt jobbat deltid.

– Det som har gjort att vi har kommit hit är att vi har hela tiden hållit i sparandet, säger Madelen.

I perioder sparade paret inte mer än några hundralappar. Men när lönerna succesivt ökade så gjorde även sparandet det. Paret har även sparat delar av sina pengar i fonder. Men Madelen påpekar att det är pengar som de vet om att de inte kommer använda förrän senare i livet.

”Vi unnar oss också”

Streamingtjänster, kläder, abonnemang: det finns mycket att spara på. Men det gäller att vara beredd att välja bort mycket, menar Madelen.

– Är det värt en kaffe på stan eller vill jag ha min dröm? Det har varit fullt fokus på drömmen och allt det andra som småköp, det har jag helt kunnat avstå. Sedan så unnar vi oss också, men då gör vi det medvetet. Vi köper inte en pizza bara för att, utan då har vi valt en specifik restaurang som är mysig och så.

Madelen startade upp sitt Instagramkonto @miljonmalet 2019 och har i dag cirka 30 000 följare.

Se hur Madelen sparar hemma – rum för rum – i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.