Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Swedbanks prognoschef svara på tre frågor om räntebeskedets betydelse. Foto: SVt/Henrik Montgomery/TT

Bankernas prognoschefer: Så mycket höjs räntan

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll med höga bolån får stå ut ett tag till, för räntetoppen är ännu inte nådd. Det spår tre storbankers prognoschefer inför Riksbankens besked under torsdagen.

I dag klockan 09.30 kommer nya riksbankschefen Erik Thedéen meddela att styrräntan höjs med 0,5 procentenheter till 3,0 procent. Det förutspår prognoscheferna på tre av Sveriges största banker.

Det kommer innebära att styrräntan, som bland annat påverkar bolåneräntorna, höjs för femte gången i rad.

– Riksbanken signalerade redan vid förra mötet att fler höjningar var att vänta. Sedan dess har utvecklingen gått åt ett håll som gör att de kommer vilja strama åt ännu mer, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Höjda styrräntor

Den Europeiska centralbanken (ECB) höjde i torsdag sin styrränta med en 0,5 procentenheter till 3,0 procent. Dagen innan höjde även den amerikanska centralbanken (Fed) styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,5-4,75 – den högsta nivån på över tio år.

Enligt Andreas Wallström är den svaga kronan och ECB:s räntebesked några av faktorerna som spelar in till en trolig höjning även i Sverige.

Han menar att Riksbanken troligtvis oroas av den svaga svenska valutan som tappat kraftigt mot euron och dollarn, vilket gör att Riksbanken i princip måste följa ECB:s besked.

– Vi sitter lite i knät på ECB, säger han.

En sista räntehöjning?

Nya siffror visar att inflationen i eurozonen och USA sjunker. Det har gjort att många tror att räntehöjningarna börjar nå ett slut. Håkan Frisén, prognoschef på SEB, tycker sig se en ljusglimt i horisonten. Han menar att den väntade höjningen kan bli den sista.

– Vår syn är att det vore enklast för Riksbanken att ta en 0,5 höjning nu och sedan sluta.

– Vissa delar av debatten i Sverige tyder på att arbetsmarknadens parter och andra intresseorganisationer tycker att det räcker. Det är så lång eftersläpning i räntans effekter.

Den bilden delar inte Handelsbanken. De förutspår att att man kommer signalera ytterligare en höjning under pressträffen.

– Vi tror att de kommer att höja ytterligare 0,25 på sitt aprilmöte men att sen ligga still resten av året, säger Christina Nyman, prognoschef, Handelsbanken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.