Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Arkivbild. Foto: ERIC LEE/TT

USA:s centralbank höjer styrräntan med 25 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50-4,75 procent.

Räntebeskedet från Fed är i linje med marknadens förväntningar, och är den åttonde raka räntehöjningen i rad från Fed.

Höjningen är emellertid en nedtrappninig från de två tidigare penningpolitiska beskeden – i december höjdes räntan med 50 punkter, och dessförinnan med 75.

– Genom att växla ned takten på räntehöjningarna underlättar vi kommitténs arbete att bedöma ekonomins utveckling mot vårt inflationsmål, sa Fed-chefen Jerome Powell på pressträffen som följde räntebskedet.

Att dagens höjningen blev mindre än de två tidigare räntehöjningarna kan ses  ljuset av att inflationstrycket i USA mattats av den senaste tiden.

Hushållen håller hårt i plånboken

På arbetsmarknaden har en rad tech-jättar meddelat massavskedningar och tecken kommer nu på att de amerikanska hushållen håller allt hårdare i plånboken, vilket är nödvändigt för att prisnivån ska falla och därmed inflationen.

Under pressträffen underströk dock Fed-chefen Jerome Powell att man ännu inte fått bukt med inflationen.

– Trots att inflationen har dämpats den senaste tiden är den fortfarande för hög, säger Jerome Powell.

Hur mycket den amerikanska räntan höjs 2023 återstår att se. I samband med räntebeskedet i december låg prognosen på att styrräntan skulle upp till 5,00–5,25 procent under 2023, vilket skulle i så fall innebära ytterligare två 25-punktershöjningar.

Flera sektorer har återhämtat sig

Sedan räntebeskeden i november och december har flera sektorer återhämtat sig efter kraftiga fall under 2022, däribland den räntekänsliga tech-serktorn.

Från marknadshåll prisas till och med in att Fed kommer att få göra en kovändning och till och med sänka räntan med 25 punkter i slutet av 2023.

Under 2022 höjde Fed styrräntan med över fyra procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator svara på tre frågor om FED:s senaste räntebesked. Foto: AFP/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.