Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jerome Powell aviserade på onsdagen ytterligare en räntehöjning. Det är sjunde gången i år som USA:s centralbank höjer styrräntan.

USA:s centralbank höjer styrräntan – för sjunde gången i år

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stigande inflation höjer Fed styrräntan ännu en gång med 0,5 procentenheter och lyfter därmed räntan till 4,25 – 4,50 procent. Ett modest besked som levereras med en viss beska.

– Det är lite positivt att man minskar på de här väldigt stora räntehöjningarna vi sett under hösten, säger Robert Berquist, senior ekonom på SEB till SVT.

Fed slår till med ytterligare en höjning av styrräntan med 0,5 punkter – dock mer modest än tidigare. Därmed lyfter räntan till 4,25 – 4,50  procent och blir den sjunde räntehöjningen i rad i år.

Tidigare i november trippelhöjde man styrräntan och lyfte den därmed till högsta nivån på 15 år. I samband med beskedet öppnade Fed-chefen Jerome Powell för att sänka höjningstakten, vilket nu även bekräftas med kvällens räntebesked. Samtidigt flaggar man för att man inte nått toppen och att ytterligare höjningar väntar.

Robert Berquist, senior ekonom på SEB, menar att beskedet kommer med en viss ”beska”.

– Min tolkning är att det blev kanske lite tuffare och lite hårdare besked än vad vi tänkt oss, säger han.

– Det är ändå viktigt att man börjar signalera att vi ser början på slutet på den väldigt aggressiva penningpolitiken i USA. Men vi är ännu inte riktigt klara med räntehöjningarna i USA.

Den amerikanska inflationen avtar

Jerome Powell har tidigare sagt att den främsta orsaken till höjningarna och den skenande inflationen har varit Rysslands anfallskrig i Ukraina. Kriget sätter press på energi och mat och har därmed pressat inflationen framåt. Men under tisdagen rapporterade den amerikanska regeringen att inflationen avtog mer än vad ekonomer förväntade sig i november.

Det är ytterligare ett tecken på att inflationen avtar vilket har gett Wall Street hopp om att Fed kanske kan ta bort foten från bromsen på ekonomin tidigare än väntat och därmed eventuellt undvika en recession.

Jerome Powell höjde dock ett varningens finger när han i sitt tal tonade ned den nedgång i inflationen för november som redovisades i tisdags. Vi behöver ”betydligt fler bevis på att inflationen är på väg nedåt”, varnade Powell i talet.

– Mina kollegor och jag är akut medvetna om svårigheterna som inflationen innebär för såväl privatpersoner som samhällets köpkraft, säger han.

Europeiska centralbanken väntas höja räntor

Andra centralbanker runt om i världen, inklusive Europeiska centralbanken, kommer sannolikt också att höja sina egna räntor med en halv procentenhet denna vecka. Robert Bergquist tror att riksbanken kommer behöva höja styrräntan två gånger till i början av nästa år.

Han tror att den svenska styrräntan kommer landa på 2,75 procentenheter innan man börjar sänka räntan igen. Något som sannolikt kommer att påverka bostadsmarknaden framöver och leda till fortsatt sjunkande priser.

– Inflationen och inflationsmonstret är inte ute ur bilden än, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.