Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den amerikanska centralbankens chef om räntebeskedet och när höjningarna kan väntas avta. Foto: MICHAEL REYNOLDS/TT

USA:s centralbank trippelhöjer styrräntan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stigande inflation trippelhöjer Fed styrräntan ännu en gång med 0,75 procentenheter och lyfter därmed räntan till 3,75–4,00 procent. Nivån blir den högsta på 15 år.

– Vid något tillfälle kommer det bli lämpligt att sakta ned farten på höjningarna, säger fed-chefen Jerome Powell.

Under tisdagen sammanträdde ledamöterna i USA:s centralbank för att bestämma riktningen på den amerikanska penningpolitiken framåt. Mötet avslutas nu med ett räntebesked där det står klart att Fed slår till med ytterligare en trippelhöjning av styrräntan. Därmed lyfter räntan till 3,75–4,00 procent. Det kallas just trippelhöjning då räntejusteringarna normalt görs med 25 punkter i taget.

Räntehöjningen blir centralbankens sjätte i år, och den fjärde på 0,75 procentenheter i rad. En utveckling som har gjort bolån och andra konsument- och företagslån allt dyrare och ökat risken för en lågkonjunktur.

– Senaste inflationsdatan har återigen varit högre än väntat. Rysslands krig i Ukraina har skapat en ytterligare press på energi och mat och pressat inflationen framåt, säger centralbankschefen Jerome Powell på presskonferensen efter Fed:s policymöte.

Mer restriktiv höjning väntas i december

Under kvällens presskonferens meddelade Powell att beslutet att höja kommer som ett försök att skapa en ”hållbar kostnadsstabilitet”. Han bekräftar även att Feds penningpolitik verkar fungera och att man börjar se lite lägre aktivitet i den amerikanska ekonomin.

– Jag och mina kollegor är akut medvetna om att den höga inflationen innebär betydande svårigheter – särskilt för de som har svårast att möta de höjda priserna för viktiga livsmedelsvaror, säger han.

Spridningseffekterna i världsekonomin från Feds penningpolitik är tydlig. Det syns inte minst på dollarn, som nyligen slagit historiska rekord mot en rad valutor – bland annat den svenska kronan. Direkt efter beskedet gick även euron upp i värde med 0,73 procent och japanska yen med upp till 1,42 procent. I samband med Feds presskonferens steg även aktierna på den amerikanska börsen.

Fed öppnar upp för en flexibel räntesättning

Många aktörer har sökt efter indikatorer från Fed på att räntehöjningarna blir mindre i USA framöver, något som Powell öppnar upp för under presskonferensen – utan att ge klara besked.

– Men vid något tillfälle kommer det bli lämpligt att sakta ned farten på höjningarna. Den tiden kommer, den kan komma så snart som nästa möte eller mötet efter det. Inget beslut har fattats, säger Powell.

Konsensus råder kring att räntan sannolikt ska upp till 5 procent. Det skulle i praktiken innebära att den ska höjas med en 1 procentenhet till i olika steg – frågan är bara hur snabbt? Enligt Powell styrs Feds räntebeslut av tre faktorer: hur snabbt höjningen ska ske, hur högt man höjer styrräntan och hur länge man ska ligga kvar på en restriktiv nivå.

– Den viktiga frågan just nu är hur långt man ska gå, säger han.

Hör den amerikanska centralbankens chef om räntebeskedet och när höjningarna kan väntas avta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.