Skolinspektionens granskning visar att mesta lektionstiden ägnas åt mekanisk räkning i matteboken. Gemensamma samtal om matematiska problem får stå tillbaka – vilket försvårar förståelsen, anser Monica Gillenius, undervisningsråd på Skolinspektionen.
-Det räcker inte med att göra, man måste förstå. Om eleverna sitter och räknar själva slår de upp svaret i facit eller frågar en kompis när de har gjort fel, säger hon.
Björntjänst
Det finns dock goda exempel där enstaka lärare undervisar på ett mer kreativt och spännande sätt, enligt Monica Gillenius. Men många lärare tror att de underlättar för eleverna när de låter dem räkna mekaniskt efter en regel.
-Då gör de eleverna en björntjänst. I och med att eleverna inte har förstått så försvåras deras inlärning framöver, säger hon.
Svenska elevers resultat i matematik har under senare år sjunkit i internationella jämförelser. Monica Gillenius vill se mer av samtal om matematikundervisning bland svenska lärare och tar Japan som ett gott exempel:
-Där resonerar lärarna tillsammans om undervisningsmetoden. De lägger upp ett problem och pratar om hur de ska undervisa för att det ska bli begripligt för eleverna.
Felaktig betygssättning
Bland bristerna nämns också lärare som inte vet vad som står i läroplanen. De sätter också högre betyg på eleverna jämfört med deras resultat på det nationella provet.
Eleverna får dessutom för lite utmaningar och det förekommer att lärare har förutfattade meningar om vad elever på vissa yrkesförberedande program klarar, enligt Skolinspektionen.
Myndigheten kräver nu att de granskade skolorna arbetar målinriktat för att förbättra undervisningen.
-Detta är ett gemensamt problem som all måste ta tag i gemensamt, säger Monika Gillenius, undervisningsråd på Skolinspektionen.
I undersökningen ingick 55 skolor.
TT