”Ett språkbruk som är fullständigt oacceptabelt” säger Anders Persson, doktor i statsvetenskap och Mellanösternexpert, om Mehmet Kaplans (MP) kommentar. Foto: TT

Mellanösternexpert: Kaplans uttalande är helt vansinnigt

Uppdaterad
Publicerad

Mehmet Kaplans jämförelser mellan israelers agerande mot palestinier och judeförföljelserna på 30-talet är ”ett allvarligt övertramp”, menar mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson. – Det är ett helt vansinnigt uttalande.

Som Svenska Dagbladet först berättade gjorde bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ett uttalande 2009, där han jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas judeförföljelser på 1930-talet.

Jämförde med 30-talet

”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 1930-talet” sa Kaplan i ett tv-sänt samtal om islamofobi.

”Fullständigt oacceptabelt”

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, reagerar starkt på kommentaren.

– Det är ett fullständigt vansinnigt uttalande. Det är ett argument som inte hör hemma i svensk politik. Ett språkbruk som är fullständigt oacceptabelt, säger han till SVT Nyheter.

Vanligt med hård retorik

Anders Persson menar att den här sortens argument är vanliga i Mellanöstern och i arabländer, där retoriken mot Israel är hård.

– Men detta kan man bara inte säga i ett europeiskt land, även om man tycker det. Det är som att säga att homosexuella inte är människor eller att kvinnor vill bli våldtagna. Det går inte att acceptera i det samhälle vi lever i i dag, säger han.

Har rätt i sak

I videoklippet säger Kaplan att han bland annat ska visa bilder på davidsstjärnor på dörrar tillhörande palestinska butiker som svetsats igen.

– Visserligen har han rätt i sak att israeliska bosättare målat davidsstjärnor på palestinska affärer. Den här konflikten är allvarlig och Israel begår övergrepp. Men den här typen av jämförelse är inte okej, punkt slut, säger Anders Persson.

”Går inte att jämföra”

Det går inte att jämföra Israels agerande mot palestinier med Nazitysklands brott, menar Anders Persson.

– Enligt min uppfattning finns det inget som Israel gör mot palestinier som ens är i närheten av sådant som Nazityskland gjort. Det finns inga belägg för det, ingenting som stödjer en sådan uppfattning i verkligheten.

”Han ryker”

Anders Persson tror att Mehmet Kaplan nu kommer att avgå.

– Jag tror att han ryker. Vem i hela fridens namn har förtroende för honom nu? Det har varit två väldigt allvarliga skandaler på kort tid. Och detta är ett solklart övertramp som ingen kan försvara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.