Foto: TT

Kaplan jämförde israelers agerande med 30-talets judeförföljelser

Uppdaterad
Publicerad

På ett seminarium 2009 sa bostadsminister Mehmet Kaplan att ”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 1930-talet”, skriver Svenska Dagbladet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan är just nu hårt kritiserad efter SVT Nyheters avslöjande om att Kaplan har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs vid flera tillfällen. Dessutom har han firat ramadan tillsammans med företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Hårt kritiserad

Kaplan har fått omfattande kritik efter avslöjandena, bland annat från statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Tv-sänt samtal

Det nu uppmärksammade uttalandet skedde under ett samtal om islamofobi som ägde rum 2009. Samtalet tv-sändes av kanalen Somali Star TV i Öppna Kanalen, berättar Svenska Dagbladet.

Bostadsminister Mehmed Kaplan (MP) säger i klippet:

”... jag är tvungen att utgå från den historiska kopplingen. För islamofobi är ingenting nytt. Även om våra ordbehandlare inte känner igen fenomenet så finns det vissa likheter med det många judar faktiskt har vittnat om.”

”Nazitysklands hets”

Kaplan fortsätter:

”Under 30-talets hets, under nazitysklands hets mot de människor som ansågs vara mest avvikande, så hanterade man människor på ett sådant sätt så att de hela tiden fick förklara varför de hade valt ett sätt att leva.”

Jämför med 1930-talet

Kaplan säger sedan att han har en bildserie som han säger ska visa hur:

”... israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet.”

Kaplan säger sedan att han bland annat ska visa bilder på davidsstjärnor på dörrar tillhörande palestinska butiker som svetsats igen.

”Dåligt omdöme”

Jonathan Leman på Expo säger till SvD:

– Falska jämförelser mellan Israel och Nazistyskland är ett vanligt tema som ofta används i antisemitiska miljöer. Som politisk ledare bör man känna till det och inte själv använda en retorik som knyter an till det temat. Det tyder på dåligt omdöme.

Svarar i mejl

Kaplan ställer inte upp på en intervju med SvD men i ett mejl skriver han:

”Det är beklagligt om detta uppfattas som om jag vill öka på en konflikt eller förminska de pogromer och den förföljelse judar utsatts för före och under Förintelsen samt in i våra dagar. Antisemitismen är en av de största faror jag ser i samhället”.

Ambassadören kritisk

Israels ambassadör Isaac Bachman är mycket upprörd över bostadsministerns uttalande om att palestinier behandlas som judar i 1930-talets Tyskland. Han anser att kommentaren är antisemitisk och kommer att ta upp det med den svenska regeringen, skriver Expressen.

– Mehmet Kaplans jämförelse mellan Israel och nazisterna är klart antisemitisk. Inte bara enligt min uppfattning som israelisk ambassadör, utan också enligt både USA:s och EU:s officiella definitioner. Det amerikanska utrikesdepartementet skriver att ett exempel på antisemitism är att jämföra dagens israeliska politik med nazism, säger Isaac Bachman till Expressen och fortsätter:

– Det är helt uppenbart att det inte finns några likheter. Israel försvarar sig mot terrorism, raketer, knivattacker, självmordsbombare. Nazisterna attackerade judar helt utan provokation. Man kan inte jämföra självförsvar med folkmord.

I kvällens Agenda kommer Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, att kommentera Mehmet Kaplans agerande och de tidigare avslöjandena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.