I Kemikalieinspektionens granskning tittade man på 17 olika typer av menstrosor, kalosonger, underkläder och en tygbinda som alla marknadsförs som antibakteriella. Många av varorna hade oklar eller fel märkning; Sex av varorna innehöll inga biocider alls, fem innehöll godkända biocider och för sex av varorna gick det inte att fastställa innehållet och därmed inte heller om de innehöll några otillåtna ämnen.
– Svenska menstrosor är i regel säkra men det bästa är att undvika plagg med biocider helt. När trosorna tvättas hamnar biociderna i naturen. Det kan skada andra levande organismer och driva på antibiotikaresistens, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Saknade märkning
Alla plagg som innehåller biocider måste märkas och det måste framgå vilken biocid som har använts.
– Några få biocider är tillåtna att användas i kläder, problemet är att flera tillverkare i granskningen inte visste vilken biocid de hade i sina egna produkter, säger Margareta Daho.
Hälften av alla granskade menstrosor innehöll biocider.
– I det här fallet stoppade tillverkarna sina produkter frivilligt utan att vi behövde gå in och förbjuda dem, säger Margareta Daho.
Kan vara förbjuda i EU
Biocider används även i träningskläder, jeans, skosulor och boxningshandskar.
– Generellt är det helt onödigt. De behövs inte, utom med några få undantag, till exempel boxningshandskar, som kan vara svåra att hålla rena utan biocider.
De flesta av de granskade varorna var tillverkade i Asien, men även varor tillverkade i Polen, Portugal och Tunisien förekom.
– Risken med produkter från exempelvis Asien är att de innehåller biocider som är förbjudna i EU, säger Margareta Daho.
I klippet kan du höra mer om bekämpningsmedel i vanliga kläder och hur du ska tänka som konsument.