I Bergsjön i Göteborg lever närmare 57 procent av barnen under gränsen för Rädda barnens definition av barnfattigdom. Foto: TT

Mer än vart tionde barn lever i fattigdom – fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

232 000 barn, eller 12,1 procent, lever fortfarande i ekonomisk utsatthet – men i vissa områden i storstäderna lever upp till 50 procent av barnen i fattigdomen.

I de flesta av Sveriges kommuner minskar barnfattigdomen något, men Rädda Barnen anser att mycket mer behöver göras. Bland annat vill man ökade resurser ges till barns fritidsaktiviteter och att alla slags skolaktiviteter (inklusive fritids) ska vara gratis.

– Vi hoppas att de insatser som regeringen har tagit initiativ till för att minska barnfattigdomen kommer att förändra situationen för många barn. Bland annat höjningen av flerbarnstillägget och förslaget på särskilt stöd för barns fritidsaktiviteter är viktiga satsningar, enligt Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande från organisationen.

I årets rapport från Rädda Barnen noteras totalt sett en liten minskning av barnfattigdomen i Sverige; från 12,7 procent till 12,1 procent.

Ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund fattigast

I rapporten blir det också tydligt att barn till ensamstående föräldrar och barn med utländsk bakgrund i högre utsträckning än andra lever i fattigdom. Nästan vart tredje barn (29,8 procent) av barn med utländsk bakgrund lever i fattigdom, jämfört med 5,5 procent av barn till föräldrar som är födda i Sverige.

Taget tillsammans blir bilden ännu tydligare: 53,7 procent av ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund lever i fattigdom, jämfört med endast 2,1 procent av barn som lever ihop med två svenskfödda föräldrar.

Malmö fattigast i genomsnitt

I de största städerna lever en högre andel av barnen i fattigdom. I de fattigaste stadsdelarna ser man att över 50 procent av barnen lever i fattigdom. Stockholm har de senaste åren haft en gynnsamm utveckling och ligger inte längre på listan över de 30 kommuner som har högre andelar barn som lever i fattigdom. Malmö är fortfarande fattigast för barn, där Rädda barnens rapport visar att 30 procent av barnen i hela staden lever under fattigdomsstrecket.

Rädda Barnens definition av barnfattigdom omfattar barn i familjer som fått försörjningsstöd och/eller som har så kallad ”låg inkomststandard” (enligt SCB). Årets rapport presenterar statistik över dessa delmått för år 2011.

Rädda Barnen vill att

·         alla kommuner ska vidta kraftfulla åtgärder mot barnfattigdom

·         inga barn ska vräkas från sina hem

·         alla skolaktiviteter ska vara avgiftsfria

·         alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid

·         alla kommuner ska erbjuda avgiftsfria fritidsaktiviteter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer