Anders Tegnell. Foto: TT/Folkhälsomyndigheten (montage)

SVT:s film om borrelia kallas ”paranoid”

Uppdaterad
Publicerad

I går sändes dokumentären ”Borrelia – en tyst epidemi” i SVT. Nu kommer kritik från Folkhälsomyndigheten som kallar filmen ”paranoid”.

Igår sändes filmen ”Borrelia – en tyst epidemi” i SVT. Redan innan den gick i luften fick den svidande kritik. I dag kritiseras den av Folkhälsomyndigheten.

– Det här är en extrembild av borreliaproblematiken och de paranoida inslagen i filmen känns väldigt fel, säger statsepidemologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Medier

– Man skickar signaler om att det finns en sammansvärjning för att förhindra personer den vård de behöver, vilket förstås inte stämmer.

”Märkligt och ansvarslöst”

Chefen för vetenskapsredaktionen på Sveriges radio, Ulrika Björkstén, är kritisk till att SVT sände filmen.

– Man låter en väldigt kontroversiell läkare komma till tals och signalerar att han är ett sanningsvittne. Det är otroligt märkligt och ansvarslöst.

Filmen om borrelia, som delvis är finansierad av SVT, radar upp personer som menar att de drabbats av kronisk borrelia – allt från ledvärk till talsvårigheter och dåligt minne. Läkaren Richard Horowitz, som behandlar ett hundratal nya patienter varje månad på sin specialistklinik i USA, får stort utrymme i filmen.

Han hävdar att patienternas besvär orsakas av kronisk borrelia, en diagnos som starkt ifrågasätts av majoriteten av världens forskare, som inte hittat några vetenskapliga belägg för att sjukdomen överhuvudtaget existerar. Att Horowitz forskningsresultat är ifrågasatta är också känt.

– Du kan alltid hitta en amerikansk professor med en vansinnig uppfattning, säger Ulrika Björkstén. Men då måste det framgå att det handlar om en liten, avvikande röst. Det gör det inte i det här fallet.

Underblåser myter

Journalisters jobb handlar ofta om att belysa olika sidor av ett problem och låta motstridiga röster komma till tals. Men inom vetenskapsjouranlistiken är det annorlunda. Här handlar bra journalistik om att redovisa forskningsläget, det som majoriten av forskarna är överens om.

– Det är inte så att vi har gigantiska kunskapsluckor om borrelia, säger Anders Tegnell. Det är en sjukdom som är lätt att behandla och man tar lätt död på bakterien med antibiotika.

Han menar att SVT:s dokumentär underblåser en myt om att myndigheter och läkemedelsindustrin mörkar problem med kronisk borrelia, en sjukdom som forskarvärlden inte tror på.

Mikael Österby, som köpt in filmen till SVT, fick i går kritik från barnläkaren Mats Reimer som kallade det ”skandal” att sända filmen. Österby skriver på SVT Opinion att filmen är relevant för en svensk publik, den är dessutom föresedd med kompletterande skyltar som informerar om svenska myndigheters syn på borrelia.

SVT har sökt Mikael Österby, men han hänvisar till gårdagens kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet