Under fjolåret ökade de rapporterade hoten och våldet mot personalen med närmare 70 procent – från 142 till 238 fall. Och förklaringen är alltså att ovanligt många alkoholister och narkomaner togs in för tvångsvård.
-Vi var väldigt nära kapacietetstaket, konstaterar regionchef Robert Stenbom vid Statens institutionsstyrelse (SIS) som ansvarar för landets elva LVM-hem. LVM står för lagen om vård av missbrukare.
Inte underbemannat
Enligt Robert Stenholm beror det ökade antalet incidenter främst på att trängsel minskar möjligheterna till omplaceringar.
-Det blir trängsel och stökigare och då uppstår fler incidenter. Samtidigt är det svårare att placera om klienter. Det blir en stress i systemet, säger han.
Däremot tycker han inte att hemmen haft för lite personal.
-Vi haft mycket extrapersonal inne, vilket varit helt nödvändigt.
Rättsfall
Att beläggningen blev så hög under fjolåret kan delvis vara en följd av ett uppmärksammat rättsfall. I slutet av 2009 fälldes en chefstjänsteman för tjänstefel sedan en ung manlig missbrukare avlidit av en överdos. Hans föräldrar hade då förgäves försökt få tvingande vård av sonen enligt LVM. Landets socialtjänster vill inte riskera fler liknande fall, säger Robert Stenbom.
Vid de statliga ungdomshemmen minskade däremot antalet incidenter i fjol, från 647 till 638. Vid såväl ungdoms- som LVM-hemmen handlar det oftast om hot, men 44 anställda fick en grov fysisk skada. Rapporten visar också att den manliga personalen löper dubbelt så stor risk som den kvinnliga att hotas eller skadas. Även de visstidsanställda – vikarierna – är överrepresenterade i statistiken.
TT