Mer matstress med komjölksallergi

Uppdaterad
Publicerad

Familjer där barn har komjölksallergi känner en betydligt större stress kring kost-och näringsfrågor än familjer med friska barn. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

Drygt 300 barn och dess familjer som sökt till barnmottagningar i Göteborg och Södra Bohuslän för mjölköverkänslighet har intervjuats. Resultaten visar att stressen kring kost och näring kan kvarstå även sedan barnet växt ifrån sin allergi.

– Vi hade väntat oss att stressen skulle minska när barnet inte längre har någon begränsning i sin kost. I stället ser vi att den negativa påverkan kvarstår och att mat fortsätter vara något jobbigt, säger Andrea Mikkelsen, dietist och doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Komjölksallergi, som innebär att man inte tål proteiner i mjölken, uppstår oftast när barnen är under ett år och försvinner vanligen mellan två och fyra års ålder.

Blandas ofta ihop med laktosintolerans

Mycket kring mat blir extra klurigt om man har ett barn med komjölksallergi. Som vad man ska laga till middag, vilka produkter som fungerar och om personalen på kaféet verkligen förstod vad barnet inte tål.

–Sammanblandningen mellan mjölkallergi och laktosintolerans är ett stort problem, även om kunskapen håller på att bli bättre och bättre. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn, säger Andrea Mikkelsen, dietist och doktorand.

Stres hänger kvar

Att stressen över kosten hänger kvar hos familjen även när barnets allergi växt bort förvånade något, men är samtidigt förståeligt, anser Mikkelsen.

–Har barnets matliv startat med att man inte tål något och fått taskiga erfarenheter av det man ätit då är man så klart mer försiktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.