Drygt 300 barn och dess familjer som sökt till barnmottagningar i Göteborg och Södra Bohuslän för mjölköverkänslighet har intervjuats. Resultaten visar att stressen kring kost och näring kan kvarstå även sedan barnet växt ifrån sin allergi.
– Vi hade väntat oss att stressen skulle minska när barnet inte längre har någon begränsning i sin kost. I stället ser vi att den negativa påverkan kvarstår och att mat fortsätter vara något jobbigt, säger Andrea Mikkelsen, dietist och doktorand vid Sahlgrenska akademin.
Komjölksallergi, som innebär att man inte tål proteiner i mjölken, uppstår oftast när barnen är under ett år och försvinner vanligen mellan två och fyra års ålder.
Blandas ofta ihop med laktosintolerans
Mycket kring mat blir extra klurigt om man har ett barn med komjölksallergi. Som vad man ska laga till middag, vilka produkter som fungerar och om personalen på kaféet verkligen förstod vad barnet inte tål.
–Sammanblandningen mellan mjölkallergi och laktosintolerans är ett stort problem, även om kunskapen håller på att bli bättre och bättre. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn, säger Andrea Mikkelsen, dietist och doktorand.
Stres hänger kvar
Att stressen över kosten hänger kvar hos familjen även när barnets allergi växt bort förvånade något, men är samtidigt förståeligt, anser Mikkelsen.
–Har barnets matliv startat med att man inte tål något och fått taskiga erfarenheter av det man ätit då är man så klart mer försiktig.