Energiminister Anna-Karin Hatt vill inte svara på frågor om vindkraftsutbyggnaden. Foto: TT

Vindkraften skapar spricka i regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsbranschen vill ha större och förlängda ekonomiska stöd. Subventionerna skapar en spricka i regeringen, KD vill avskaffa dem men Centern vill behålla dem även efter 2020. Efter kritiken från KD-håll vill energiministern nu inte svara på SVT:s frågor.

Ett lågt elpris och allt mindre värda elcertifikat gör att vindkraftsbranschen utbyggnadsboom nu kommit av sig. Statliga energimyndigheten är oroad över att branschen därför inte kommer att nå de mål som riksdagen satt upp för hur mycket förnybar el som ska produceras år 2020.

Myndighetens förslag är därför att öka subventionerna. De rödgröna partierna vill gå branschen till mötes för att nå målen som riksdagen satt upp om förnybar elproduktion. Socialdemokraternas energipolitiske talesperson anser att man bör följa förslaget eftersom konsekvenserna annars blir att ”systemet havererar”.

Fokus vindkraft – #dinröst

– Det skulle vara väldigt olyckligt och det här är ett väldigt bra system, säger Jennie Nilsson (S), energipolitisk talesperson.

KD: Tror inte på eviga subventioner

Kristdemokraterna är som bekant en del av den borgerliga regeringen och har skrivit under alliansens energiuppgörelse. Trots det vill man till skillnad mot Centerpartiet på sikt ta bort subventionerna till den förnybara elen och vindkraften.

– Jag tycker att det har varit bra att vi har haft subventioner för att bygga upp förnybar elproduktion och nu är det här en mogen bransch och då tror jag inte på eviga subventioner utan då får man stå på egna ben, säger Mats Odell (KD) ordförande i riksdagens näringsutskott.

Energiministern vill inte svara på frågor

I regeringen är det energiminister Anna-Karin Hatt (C) som har ansvar för vindkraftsutbyggnaden, men hon har inte velat svara på SVT:s frågor. Anledningen är att vi intervjuat Mats Odell och att han fått ifrågasätta just subventionerna som Centerpartiet vill behålla även efter 2020.

Energimyndighetens förslag om ökade subventioner till vindkraftsbranschen skulle enligt myndigheten innebära att elen i Sverige blir omkring 1,8-3,6 öre dyrare per kWh. Det innebär att elen skulle kosta mellan 360-700 kr mer per år för en vanlig villaägare med eluppvärmning i hemmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet