Arkivbild Foto: TT

Meteorologen: ”Det blir extremare väder och stora regnmängder”

Uppdaterad
Publicerad
Regnovädret som dragits in över Sverige de senaste veckorna har skapat stora problem runt om i landet. Intensiva regn under kort tid har bidragit till översvämningar och vattenskador.

De skyfallen vi fått uppleva de senaste veckorna kommer bli allt vanligare i framtiden. Det faktum att det blivit varmare är en bidragande faktor till att oväder uppstår.

– Vi kan se att det lokalt kommer stora regnmängder och även kraftig åska, och temperaturen kan fortsätta stiga upp till över 30 grader vilket är onormalt för Sverige, säger SVT meteorologen Deana Bajic.

Tvingades att stänga ned

De intensiva regnen har orsakat översvämningar och vattenskador på olika områden runt om i landet. I måndags tvingades man att stänga ned gången till tunnelbanestationen Medborgarplatsen i Stockholm då hela nedgången svämmade över. Även i Norrtälje svämmade gatorna över där det ska ha fallit över 60 millimeter regn under en kort tid.

Kan vi förvänta oss att det blir fler översvämningar och skyfall?

– Ja det kan vi göra. Det blir extremare väder och stora regnmängder lokalt och även under hösten kan det förekomma kraftiga stormar. Allt det här beror på klimatförändringar och temperaturerna som fortsätter att stiga, säger Deana Bajic.

Hur har medeltemperaturen sett ut från år till år?

– Årsmedeltemperaturen har stigit mellan ett till två grader över det normala de senaste åren och om drygt hundra år så ser det ut som att temperaturen kommer att fortsätta stiga upp till fyra eller fem grader över det normala, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer