Meteorologen: Här blir det shortsväder i dag – med riktig högsommarvärme

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här med besked, framförallt i södra Sverige. I vissa delar av landet blir det till och med högsommarväder med runt 26(!) grader under fredagen, flaggar SVT-meteorologen Nitzan Cohen för.

– Då är det väl ändå shortsväder, säger han.

Många i södra Sverige fick chansen att komma i försommarstämning under torsdagen. Detta följs nu upp av ännu högre temperaturer.

Natten mot fredag började SVT:s meteorolog Nitzan Cohen rita ut prognoskartorna för veckans sista vardag. Det ser onekligen ut att kunna bli riktigt varmt för att vara en dag i april, inte minst i södra delarna av Östersjölandskapet.

– Vi kommer att kunna få ett högsta max på 26 grader, säger han.

Härliga temperaturer även i kväll

Det är Götaland och Svealand, och i synnerhet Östra Småland och östra Östergötland, som blir de stora vinnarna ur sol- och värme-synpunkt.

– Det verkar kunna bli en riktigt fin kväll också med temperaturer runt 20 grader, säger Nitzan Cohen om fredagen.

Kan man säga att det väntas shortsväder då, under hela fredagen?

– Ja, då är det väl ändå shortsväder, när det är över 20 grader. Hela södra Sverige får ändå en väldigt solig dag.

Fint i helgen – men inte alls lika varmt

För praktiskt taget hela Norrland väntas betydligt blygsammare temperaturer under fredagen. Moln och regn är att räkna med i södra Norrland. Norra Norrland får mest uppehåll, i delar av fjällen väntas regn eller blötsnö.

Under lördagen och söndagen väntas fortsatt soligt väder i söder, men med betydligt lägre temperaturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.