Arkivbild. De kommande 10 dygnen är det ingen reell vårvärme på gång. Men däremot kommer det att bli mindre kyligt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Meteorologen: Maj ovanligt kall hittills

Uppdaterad
Publicerad

Månaden har bara börjat men de första fem dagarna i maj har varit kallare än vanligt. I södra Sverige 1-3 grader kallare än snittet och i norra Sverige så mycket som 3-4 grader kallare.
– Det kanske inte låter som mycket, men varje minut och sekund av dessa första dygn har alltså varit kallare än snittet, särskilt dagstemperaturerna, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Tittar man på enskilda dygn har avvikelsen varit neråt 10 grader kallare än normalt på lokala platser. Fredagen var kallast.

Under helgen har det till mångas förvåning till och med snöat på flera håll i Sverige och Europa. Den kalla luften som dragit in över oss i norr har kommit över delar av Europa också.

– I Sverige har vi haft så kallat klassiskt aprilväder i maj. Moln bildas, men istället för att det regnar så får man snö- och hagelbyar. Dessutom snabba växlingar, med sol den ena sekunden och snö den andra, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Inte unikt med snö i maj

Enligt Per Stenborg är det ovanligt, men inte unikt med snö i maj.

– Bilder från där det verkligen har varit vitt i helgen, som exempelvis Halland, tillhör inte vanligheterna i maj. Där var det till och med på snudden till rekord. Men att det snöat i exempelvis mellersta Sverige är dock inte unikt, även fast det är ovanligt, om man säger så.

Statistiskt har dock dessa inledande majdagar varit kallare än vanligt, med ett lägre snitt på 1-3 grader i söder och 3-4 grader i norr.

– Dessutom upplever ni nog det som betydligt kallare än vad det faktiskt är eftersom april slutade så varmt och det är det vädret som man har i minnet. Vi fick ju en rejäl vårvärme där i slutet av april i princip hela Sverige. Att det dessutom snöat på flera håll, gör ju att denna känsla av kyla blir ännu mer påtaglig, säger Per Stenborg.

Mer snö, förmodligen blöt sådan, är att vänta i dag och i morgon i nordvästra Svealand till upp över inre och västra Norrland. Men i södra Sverige ser det ut som att det är slut på snön för nu.

Ingen vårvärme i sikte

Vad han kan se är det ingen reell vårvärme på gång de kommande 10 dygnen. Men däremot kommer det att bli mindre kyligt.

– Vi kommer inte upp i det som vi hade i slutet av april, men det går åt det hållet i alla fall. Nästa vecka kan man börja prata om att det ändå blir lite varmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer