Foto: TT

Meteorologen: Nu kommer sämsta vädret för pollenallergikerna

Uppdaterad
Publicerad

Rinnande, kliande ögon, nysningar och nästäppa? Är du allergisk mot björk har du nog börjat känna av det nu. Pollensäsongen har dragit igång på allvar och det är framför allt björkpollen och en del gräs som florerar i luften just nu. Och de närmsta dagarna är risken stor för att halterna av björkpollen kommer att stiga över större delarna av landet.

– Som värst blir det nu i veckan, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Bara i en kubikmeter luft kan det finnas tusentals pollenkorn när det blommar som mest. Och även om inte alla träd i Sverige har börjat blomma än kan det finnas pollen i luften som färdats från södra delarna av Europa.

– Som värst blir det nu i veckan. Vi har högtrycksbetonat väder med torr och varm luft, speciellt i södra halvan av landet och då blommar det för fullt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic, och berättar att vinden samtidigt är måttlig vilket gör att pollen sprids snabbare och över längre sträckor.

– Det är sämsta vädret för allergikerna nu.

Vädret avgör hur höga halterna är

Exakt hur mycket pollen som finns i luften beror på vädret. Vid soligt, blåsigt och varmt väder frisätts mycket pollen medan regniga dagar är till allergikernas fördel. Högst halter är oftast mitt på dagen och lägst tidigt på morgonen.

– För gräspollen är det främst dagstemperatur och antalet soltimmar som påverkar, och för trädpollen är det vinden som har störst effekt, säger Deana Bajic.

Foto: SVT

Regnet minskar pollenhalterna i luften. Regnet och våta marker och vägbanor hindrar pollen att virvla upp i luften. Men det är bara kortvarigt eftersom regnet i längden även hjälper växterna att komma igång med sin blomning. Även hur vindens bana rör sig har betydelse.

LÄS MER: Pollenallergi ökar bland vuxna

– Om det är ostliga vindar är det mer gräspollen som frisätts, säger Deana Bajic och berättar att det bland annat beror på att det generellt för med sig torrare luft.

Är det däremot västlig vind är det mer risk för nederbörd och högre vindhastighet, då är det större risk för trädpollen.

Och dessa livsnödvändiga mikroskopiska ting kan ställa till rejält med problem för en stor del av befolkningen. Faktum är att allt fler blir pollenallergiska.

Var femte svensk är polenallergisk

Man räknar med att omkring 20 procent av Sveriges befolkning är allergiska mot någon typ av pollen enligt 1177 Vårdguiden. De allra flesta reagerar på björk- och gräspollen.

Varför allt fler blir allergiska vet man riktigt inte men forskarna spekulerar i att det kan ha att göra med att vi helt enkelt lever för rent i dag samt att halterna av pollen i luften har blivit högre.

LÄS MER: Därför ökar antalet allergiker

Pollensäsongen som i genomsnitt sträcker sig mellan februari och september/oktober har blivit över en månad längre under de senaste 40 åren enligt en studie vid Karolinska institutet.

Man kan bli pollenallergisk när som helst under livet men vanligast är att det inträffar i skolåldern och att det sedan avtar alltmer ju äldre man blir.

”Visar man en karta med värme och sol får man arga mejl”

Och pollen engagerar. Så här års får SVT:s meteorologer mängder av frågor om pollen.

Vad är den vanligaste frågan ni får?

– ”När blir det bättre, när kommer regnet, när blir det kallare?”, säger Deana Bajic och berättar att när meteorologerna presenterar en solig och varm prognos så får väderredaktionen ta emot en hel del arga mejl och samtal.

– Visar man en karta med solar och värme så vet man att man får arg feedback från vissa pollenallergiker, men då försöker vi förklara hur prognoserna ser ut och vi har en länk på hemsidan där man kan se hur läget ser ut de närmsta dagarna.

Ostadigare till helgen

Men från och med söndag kan pollenallergiker pusta ut något – åtminstone tillfälligt.

Då väntas det ostadigare och kallare väder med regn och snö i stora delar av landet.

Visste du att…

… många pollenallergiker dessutom är allergiska mot vissa typer av livsmedel som exempelvis nötter, sojaprodukter, äpplen och olika typer av stenfrukter. Det här kallas för korsallergi

Källa: 1177 Vårdguiden

Pollensäsongen kan delas in i tre perioder:

  • Feb-juni: löv
  • April-oktober: gräs
  • Juli-sep: gråbo 

Källa: pollen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.