Michaela Ångman funderar på att byta bank efter morgonens it-haveri. Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT & Privat

Michaela saknar över 16 000 kronor: ”Ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks sociala medier är fyllda av kunder som under morgonen upptäckt att deras konton är tomma på pengar. En del vittnar om att de ligger flera hundratusen kronor minus. Michaela Ångman från Skövde tvingades ta hjälp av en släkting för att ta sig till jobbet.

– Jag loggade in och såg att jag låg minus 16 729 kronor på kontot, säger hon.

Kontot var helt nollat när hon gick och tittade vid 05-tiden på fredagsmorgonen.

– Det värsta är att jag tänkte ”jag tankar imorgon bitti”, nu har jag ingen soppa att ta mig till jobbet. Jag sitter fast, säger hon.

– Nu är frågan om mina kunder drabbats av samma problem och om de kommer kunna betala för behandlingen. Jag har faktiskt skickat ut ett sms och frågat om hur deras status är. Det går ju att lösa med fakturering, men det blir ju rätt struligt.

Nu funderar Michaela på att byta bank.

– Swedbank har haft en hel del driftstörningar. Det är en ohållbar situation.

– Det känns som att man borde gå tillbaka till ett samhälle som kan ta emot kontanter. Att låsa sina pengar hos banken är inte den bästa situationen med tanke på vad som hänt.

”Känns lite tråkigt”

Madeleine Israelsson från Gävle är en annan som drabbats av problemen. 5 000 kronor fattas på hennes konto.

– Jag skulle swisha pengar till min sambo. Jag drog ner snabbsaldo och såg att jag bara hade några hundra kvar på kontot, säger hon.

– Med tanke på att sambons son fyllde år och vi ska ha kalas för honom imorgon så skulle det handlas i eftermiddag. Det känns lite tråkigt att handla fika till tio, tjugo personer för fem hundra kronor.

90 000 kronor borta

Richard Krantz fick en kalldusch då han öppnade bankappen mitt i natten och upptäckte att hela hans stipendium som han nyss fått försvunnit. Nu ligger han 92 000 kronor minus på kontot.

– Det känns inte bra alls. Det är mycket pengar. Man börjar tänka i banorna om det är en cyberattack på grund av allt som pågår, säger han.

– Sen vet jag att det är autogiron som ska dras idag. Det är så klart segt att man inte vet hur det blir med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.