Ost okänd miljöfälla i matbutiken

Uppdaterad
Publicerad

Vill du att din middag ska minska algblomningen i havet? Eller vill du laga nått snabbt som samtidigt bevarar hotade arter? Nu kan du lättare göra miljösmarta val redan i matbutiken.

Livsmedelsverket publicerar i dag en ny rapport om miljöpåverkan från kött, mjölk och ägg och förnyar samtidigt sin information om hur vi konsumenter kan göra miljösmarta matval.

Rapporten från Livsmedelsverket har tagits fram av Institutet för Livsmedel och Bioteknik och är en sammanställning av aktuell kunskap om hur produktionen av kött, mejeriprodukter och ägg påverkar miljön i världen.

Ost ger stora utsläpp

En tråkig nyhet för oss ostälskare är att ost, näst efter nötkött och lamm är det livsmedel som bidrar till de största utsläppen av växthusgaser. Men rapporten visar också att klimatpåverkan varierar beroende på vilken typ av ost eller kött vi väljer.

Ett kilo av det klimatmässigt sämsta nötkött kan till exempel leda till nästan 40 kilo växthusgas medan ett kilo av det bästa köttet bara ger dryga 20 kilo växthusgasutsläpp. För ost kan skillnaden variera mellan 10 och 15 kilo växthusgas per kilo ost, något som beror på de stora mängderna mjölk som krävs för osttillverkning.

”Trubbigt budskap”

Den svenska mejeribranschen är positiva till rapporten i sin helhet men kommer är kritiska till hur budskapet förts fram.

– Det funkar inte med så här trubbiga budskap, då kanske man slutar bry sig. Risken är att man helt enkelt inte orkar engagera sig i vilka typer av ost vad som är bra och dåliga. Där är det stora skillnader mellan bra och dålig ost, säger Hilda Runsten på LRF Mjölk.

Att svenska mejeribranschen lyfter fram svensk mjölk som bättre är kanske inte så konstigt men en FN rapport visar att det är skillnad på klimatpåverkan hos mjölk producerad i Sverige och mjölk producerad i andra delar av världen. Det är därför viktigt att som konsument göra aktiva val om man vill minska sin klimatpåverkan vilket också framgår av livsmedelsverkets rapport.

Middagsval styrt av miljöområde

Valen i matbutiken får enligt rapporten konsekvenser för olika miljöområden som exempelvis övergödning och biologisk mångfald. Med hjälp av Livsmedelsverkets information kan konsumenter nu se hur man bör handla om man prioriterar en särskild miljöfråga.

Exempelvis kan den som vill minska algblomningen köpa kött, mjölk och ägg från gårdar som arbetar för att minska växtnäringsförluster. Och den som vill bevara hotade arter och ett öppet odlingslandskap ska välja svenskt naturbeteskött, enligt Lisvmedelsverket.

Sedan 70-talet har ostkonsumtionen i Sverige fördubblats och vi äter i dag 50 procent mer kött än 70-tals-svensken, något som alltså får stora miljökonsekvenser. Och Livsmedelsverkets övergripande råd till alla konsumenter är glasklart – ät mindre kött och mer grönsaker, det är bra för både miljön och för hälsan. 

Så kan du välja mat för att minska miljöpåverkan

Jag prioriterar klimatfrågan:

1. Minska konsumtionen av animalieprodukter.

2. Välj ägg, kyckling, gris och mjölkprodukter, gärna med ingen eller låg andel soja i fodret, t.ex. klimatcertifierade produkter.

Jag vill undvika övergödning och algblomning:

1. Minska konsumtionen av animalieprodukter.

2. Välj animalieprodukter från gårdar som deltar i ett program för att minska växtnäringsförluster, t.ex. Greppa Näringen. (Det är svårt att utläsa detta för en konsument i butik, men Lisvmedelsverket vill ändå lyfta fram att det finns gårdar som har kommit långt inom området.)

Jag vill bevara hotade arter och ett öppet odlingslandskap i Sverige:

1. Välj svenskt naturbeteskött.

Jag vill undvika skövling av regnskog:

1. Minska konsumtionen av animalieprodukter.

2. Välj animalieprodukter från regioner där åkermark och betesmark inte expanderar och från djur med ingen eller låg andel soja i fodret, till exempel klimatcertifierade produkter.

Jag vill undvika spridning av kemikalier:

1. Välj ekologiska produkter

Källa: Livsmedelsverket

Tips för miljösmarta matval

· Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.

· Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.

· Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.

· Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.

· Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.