Migration anses allt viktigare samhällsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Migration och integration har blivit en av Sveriges viktigaste samhällsfrågor. Det visar en undersökning från SOM-institutet. Intresset ökar framförallt bland unga, där är det bara jobben som anses vara en viktigare samhällsfråga.

Sedan flera år mäter SOM-institutet i Göteborg vilka samhällsfrågor som svenskarna tycker är viktigast. I topp ligger nästan alltid jobben, utbildningen och vården.

Men migration och integration klättrar på listan. Förra året gick de frågorna från en åttonde plats till en fjärde plats över vad man anser vara viktiga samhällsfrågor. Det är framförallt bland yngre som intresset ökar. Bland 16-29-åringar hamnar migrationen på andra plats, efter jobben, och ses alltså som den näst viktigaste samhällsfrågan.

Intresset förvånar

Det stora intresset förvånar också de på SOM-institutet som gjort undersökningen.

– Vi har inte sett tidigare att det varit så högt rankat bland unga, vi gräver vidare i vad det kan bero, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid SOM-institutet.

– Vi har ju en väldigt speciell höst bakom oss, med uppmärksamhet för Sverigedemokraterna, järnrörsskandaler och en politisering av den här frågan på ett annat sätt än tidigare.

Henrik Oscarsson tror såväl motståndare som förespråkare till migration och integration har mobiliserats, men att motståndarna sannolikt är i majoritet.

”Frågan tappar i betydelse inför valet”

Migrationen var i fokus också 2002 i samband med Folkpartiets krav på språktest, och 1993 då Ny demokrati satt i riksdagen. Enligt Henrik Oscarsson är det Sverigedemokraterna som tjänar på att migrationen hamnar i fokus den här gången. Men under nästa års valrörelse tror han att frågan kommer att tappa i betydelse, och falla tillbaka till förmån för jobben, skolan och välfärden.

– Valrörelser brukar handla om ungefär samma sak varje gång. Då mobiliseras hela det svenska politiska systemet, alla aktörer vill vara med och styra hur agendan ska se ut i samband med valrörelsen. Då tenderar saker som rör ekonomi, arbetsmarknad och välfärd att ta över. Så det blir svårt för andra frågor som till exempel migration och integration, säger Henrik Oscarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.