Sylvi Listhaug som är med i det norska partiet Fremskrittspartiet har till sitt Sverigebesök med sig en beräkning från Finansdepartementet över hur mycket det skulle kosta för Norge om de tar emot lika många asylsökande som Sverige gjorde 2015 och 2016. Foto: TT

Migrationsminister Heléne Fritzon ställer in möte med kontroversiell norsk migrationsminister

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skulle Sveriges nya migrationsminister Heléne Fritzon (S) träffa sin norska motsvarighet Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet. Men när den norska ministern landade på svensk mark fick hon veta att mötet är inställt. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Norges regering varnat om den norska migrationsministerns besök.
– Jag vill inte vara en del av den här kampanjen, skriver Heléne Fritzon till VG.

I ett mejl till den norska tidningen VG skriver Heléne Fritzon att hon ser Sylvi Listhaugs besök som ett tydligt inslag i den norska valkampanjen.

– Listhaug verkar vara mer intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige.

I en intervju tidigare i dag sa Listhaug att det i fler än 60 svenska städer har utvecklats parallellsamhällen.

– Det är ”no go”-zoner med stora utmaningar där man helt har misslyckats med integrationen, sa Listhaug.

Men anser Heléne Fritzon är ”rent nonsens”.

Sylvi Listhaug som är med i det norska partiet Fremskrittspartiet har till sitt Sverigebesök med sig en beräkning från Finansdepartementet över hur mycket det skulle kosta för Norge om de tar emot lika många asylsökande som Sverige gjorde 2015 och 2016.

”Vi får inte tillåta att det bli svenska förhållanden i Norge” skriver Listhaug på sin Facebook-sida.

LÄS MER: Heléne Fritzon (S) ny migrationsminister

Ska besöka Rinkeby

Under Sverigebesöket ska Listhaug bland annat besöka Rinkeby utanför Stockholm.

”Jag ser fram emot att träffa polisen och inte minst att få se Rinkeby, som är ett av de mest utsatt områdena i Sverige” skriver Listhaug på sin Facebook-sida.

Sylvi Listhaug ska också träffa nationalekonomen Tino Sanandaji som i våras släppte en omdebatterad bok där han kritiserar svensk invandring politik.

Skärmdump från Sylvi Listhaugs Facebook-sida. Foto: Skärmdump Facebook

Varnades av Norges regering

Enligt uppgifter till Aftonbladet varnades Sveriges regering inför den norska migrationsministerns besök. I slutet av förra veckan varnades Sverige av Norges regering.

– Norges regering tyckte att den egna norska migrationsministern hade fel agenda och att besöket kunde användas på ett felaktigt sätt, säger en källa inom UD till Aftonbladet.

Enligt en källa ska den norska regeringen varit kritisk till Listhaugs besök i Sverige och Rinkeby.

SVT Nyheter har sökt Heléne Fritzon som i nuläget inte vill kommentera händelsen mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer