Nya migrationsministern Helene Fritzon (S). Foto: TT

Heléne Fritzon (S) ny migrationsminister

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstadpolitikern Heléne Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister. Det står klart efter regeringens presskonferens

– Hon kommer att upprätthålla ordningen och redan i migrationspolitiken, sa Stefan Löfven på presskonferensen.

Heléne Fritzon har jobbat i 25 år som heltidspolitiker. 2002 valdes hon som första kvinna till ordförande i kommunstyrelsen i Kristianstad.

– Det jag tar med mig från Kristianstad är viljan till samarbete. Jag har under tiden i Kristianstad samverkat med partier på andra sidan blockgränsen, sa Helene Fritzon (S) under presskonferensen.

Löfvén om hennes erfarenhet

Under sin tid i Kristianstad  har hon varit ledare för en blocköverskridande majoritet med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Hon har också varit ledamot i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting SKL, hon sitter i styrelsen för Fjärde AP-fonden och sitter sedan många år tillbaka i Socialdemokraternas partistyrelse.

Under presskonferensen pekade Stefan Löfvén på hennes breda erfarenhet.

– Hon kommer från ett uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad där vi har ett blocköverskridande samarbete, sa han.

LÄS MER: Skånepolitikers reaktioner på nya regeringen

Heléne Fritzon tar över ansvaret för migrationsfrågorna från justitieminister Morgan Johansson som nu också blir inrikesminister. De har jobbat länge tillsammans, bland annat i SKL. Han beskrev henne då som en mycket erfaren politiker och en mycket slug förhandlare.

– Jag är väldigt glad i dag att få gå in i denna nya roll och fullt ut verka på nationella nivån, säger Heléne Fritzon.

Heléne Fritzon bor i Degeberga och är gift med Henrik Fritzon som är socialdemokratisk ordförande i Region Skånes regionstyrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet