Foto: TT

Migrationsministern: ”Det är inte acceptabelt”

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att de kommuner som låter gifta, minderåriga asylsökande bo tillsammans med sin ”make” indirekt erkänner barnäktenskap. Han kräver att fler kommuner gör som i Göteborg och börjar följa lagen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på uppgifterna.

Indirekt erkännande

– Det är inte acceptabelt. Det här blir ju ett indirekt erkännande av barnäktenskap, säger han till TT.

Han tycker att alla kommuner borde följa Göteborgs exempel där barnet behandlas för sig enligt socialtjänstens omsorg och den vuxne för sig enligt Migrationsverkets försorg.

Johansson pekar på att Socialstyrelsen har inrättat en stödtelefon för socialtjänster.

– Det är många kommuner som ringer om just de här frågorna och där har man ett bra stöd.

Lagstiftningen räcker

Krav på att Socialstyrelsens vägledning ska uppgraderas och det kan det finnas fog för, enligt Johansson. Däremot anser han inte att det behövs nationella riktlinjer.

– Det ska inte behövas mer än att kommunerna följer lagen. Finns det oklarheter ska man vända sig till Socialstyrelsen.

Morgan Johansson tycker inte heller att det finns ett behov för någon ”haverikommission” som Liberalerna efterlyst. Men han öppnar för att göra en utvärdering av lagen om barnäktenskap som infördes under den förra regeringen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer