Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge höll pressträff om vad som hänt och planeras framåt i de samarbetsprojekt som rör migrationspolitiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Migrationsministern: Informationskampanj ska sjösättas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat en ny kampanj med syfte att informera flyktingar utomlands om den svenska migrationspolitiken.

– Och i förlängningen att färre ska söka sig hit, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Migrationsministern och Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge höll under tisdagsmorgonen en pressträff om vad som utförts, och vad som planeras framåt i de samarbetsprojekt som rör migrationspolitiken.

Bland annat har Migrationsverket fått i uppdrag att förbereda för det nya beslutet om en lägre nivå av kvotflyktingar från 5 000 personer per år till 900. Myndigheten har även i uppdrag att prioritera ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd.

Internationell informationskampanj

En nyhet som presenterades är att en internationell informationskampanj om ”paradigmskiftet” i Sveriges migrationspolitik ska sjösättas.

– Huvudsyftet är att informera om den svenska migrationspolitiken och i förlängningen att färre ska söka sig hit, säger Maria Malmer Stenergard.

– Det ingår bland annat att ett informationspaket ska skickas till utlandsmyndigheter och andra myndigheter med utländska kontaktytor. Även riktad information ska gå till utländska redaktioner och nyhetbyråer, fortsätter hon.

Utrikesministern understryker att två tredjedelar av de flyktingar som kommer till Europa saknar skyddsskäl.

– Om flyktingar som ändå kommer att tvingas återvända får information om vilka regelverk som gäller här, så minskar vi risken för lidande för de här personerna. Och vi kan i större utsträckning fokusera på de som verkligen har skyddsskäl, säger hon.

”Underskattar värdet av information”

Varför skulle utländska medier vilja rapportera om Sveriges lagstiftning?

– Jag tror att man underskattar värdet av just information, både till människor som skulle kunna tänka sig att flytta till Sverige och till de som arbetar med det här. Flyktingsmuggling är en miljardindustri, de har ett intresse av att veta var man kan få skydd och var det är mest gynnsamt att hamna. Så det kommer inte vara något problem att nå ut med informationen, för så många är intresserade av att ta del av den, säger Henrik Vinge (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.