Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om skärpta krav på medborgarskap: ”åtta år går ganska fort”.

Regeringen vill se skärpta krav för medborgarskap: ”Behöver uppvärderas”

Uppdaterad
Publicerad

Kraven för att få svenskt medborgarskap kommer att höjas. Det säger Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff. Dessutom planerar regeringen och SD att tillsätta en grundlagsutredning med målet att i framtiden kunna återkalla svenska medborgarskap.

Det ska inte vara för enkelt att få svenskt medborgarskap, var budskapet på den pressbriefing som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) höll tillsammans med Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. 

– Medborgarskapet ska betyda någonting. Det behöver uppvärderas såväl rättsligt som symboliskt, säger Maria Malmer Stenergard. 

Enligt migrationsministern jobbar regeringen och Sverigedemokraterna just nu på en rad förslag i den riktningen.

”Stötande”

Bland annat vill man täppa till ett hål i nuvarande reglering som gör att en person som fyllt 15 men inte 18 och som har begått brott kan beviljas svenskt medborgarskap.  

– Det är detta som gjort att den person som dömts för mordet på Delta Gym kunde bli svensk medborgare under tiden som han var misstänkt för brottet, säger Maria Malmer Stenergard. 

– Jag anser att den ordningen är djupt oroväckande, problematiskt och rent av stötande.   

Man vill också att det ska bli lättare att avslå ansökningar om att befrias för ett svenskt medborgarskap. Detta för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, till exempel om det finns misstankar om att föräldrar vill upphäva sitt svenska medborgarskap för att föra sitt eller sina barn ut ur landet.  

”Ceremoniell lojalitetsförklaring”

Ytterligare en utredning för skärpta krav att bli svensk medborgare kommer också att presenteras i sommar, där bland annat skärpta krav på egenförsörjning samt skärpta krav på “hederlig vandel” kommer att ingå. 

Utredningen ska även föreslå någon typ av ceremoniell lojalitetsförklaring av obligatorisk karaktär som ska utgöra en slutpunkt i medborgarskapsprocessen. 

Dessutom finns planer på att tillsätta en grundlagsutredning med målet att i framtiden kunna återkalla svenska medborgarskap. Enligt Linda Lindberg skulle det kunna vara aktuellt om någon fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder eller utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppges inom kort återkomma med direktiv till denna grundlagsutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.