Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

Här jagar skytten sitt offer inne på gymmet

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig man sköts ihjäl när han försökte stoppa en skytt inne på ett gym i Stockholm i fjol. En då 16-årig pojke misstänks ha avlossat vapnet. Nu har övervakningsbilder släppts som visar den misstänkte mördaren – och jakten på den man som tros ha varit den egentliga måltavlan.

Mannen som sköts ihjäl inne på ett gym i Vasastan i centrala Stockholm i mars i fjol var inte det tilltänkta offret. Han sköts av misstag när han ingrep för att stoppa skjutningen.

En pojke, som var 16 år vid tiden för skjutningen, misstänks ha hållit i vapnet. Förra veckan åtalades han misstänkt för mord tillsammans med tre andra män. I förundersökningen syns hur skytten går in på gymmet med draget vapen.

Gymmordet i Vasastan

Misstänks även för sprängning

Bilderna visar också hur måltavlan, en man i mc-gänget Bandidos, precis lyckas fly från lokalen. Enligt åklagaren har det funnits en konflikt mellan Bandidos och ett annat kriminellt nätverk vilket kan vara motivet.

Efter mordet flydde den misstänkte 16-åringen utomlands och greps först senare när han återvände till Sverige.

Pojken nekar till brott och valde att inte svara på flera av frågorna i förhöret. På frågan om han utsatts för hot eller påtryckningsförsök svarar han ”Absolut inte”.

Utöver mordet åtalas den nu 17-årige pojken också för allmänfarlig ödeläggelse efter att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i fjol. Ingen skadades vid explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymmordet i Vasastan

Mer i ämnet