Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritagningen av den morddömde 17-åringen på 60 sekunder Foto: Henrik Montgomery / TT

Fritagne gymmördaren gripen: ”Gick lugnt till väga”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som fritogs från Kriminalvården under ett tandläkarbesök i Södertälje har gripits i Strängnäs.

Han greps i samband med en husrannsakan mot en bostad i ett annat ärende.

Minst två maskerade och beväpnade personer hotade Kriminalvårdens personal och fritog den morddömde 17-åringen tidigare i april. Sedan dess har han varit på fri fot.

Men vid 18-tiden på fredagskvällen greps han av polisen i en bostad i Strängnäs kommun vid en husrannsakan.

Gymmordet i Vasastan

– Den rörde ett narkotikabrott, alltså innehav, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson vid polisen region öst, till SVT.

Hon beskriver att det fanns fanns två personer på adressen, varav en blir misstänkt för innehav an narkotika utan att gripas. Den andra personen är 17-åringen som försvann från anstalten i Södertälje.

– När vi gör våra kontroller, vilket vi alltid ska göra, ser vi att han är efterlyst i våra system för att ha avvikit från en anstalt. Den personen blir gripen, säger Angelica Israelsson Silfver och beskriver att gripandet gick lugnt till väga.

17-åringen kunde senare även häktas, vilket DN var först med att rapportera om.

Dömd för mord på gym

17-åringen dömdes tidigare i mars för att ha mördat en 55-årig man på ett gym i centrala Stockholm. Mannen som sköts ihjäl var inte det tilltänkta offret utan sköts av misstag när han ingrep för att stoppa skjutningen. Påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader eftersom han är under 18 år.

Han fritogs bara en månad senare, när Kriminalvården transporterade honom från ett Sis-hem till en tandläkarmottagning. Det hade i förväg flaggats för att det fanns en rymningsrisk. 17-åringen ska ha haft handfängsel och tre medarbetare från Kriminalvården med sig när de beväpnade och maskerade personerna fritog honom.

Teorin: Skulle utföra beställningsmord

Enligt tidigare uppgifter till SVT har polisen jobbat med en teori om att han fritogs för genomföra ett beställningsmord som han redan fått betalt för.

– Vi tror att man hotat hans familj för att få honom att göra klart det jobb han fick betalt för, sa poliskällor till SVT förra veckan.

Fritagningen är den andra av sitt slag på kort tid. I februari fritogs en annan dömd brottsling i samband med en transport från häktet till sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymmordet i Vasastan

Mer i ämnet