Polisen arbetar nu med att spana på olika adresser runt om i Stockholm där tänkbara måltavlor för 17-åringen bor, enligt SVT:s källor. Foto: Förundersökning, TT

Teorin: Fritagna 17-åringen ska slutföra mord han fick betalt för

Uppdaterad
Publicerad

Enligt poliskällor har den 17-åring som fritogs från kriminalvården under ett tandläkarbesök i Södertälje inte flytt utomlands.

– Vi jobbar med teorin om att han är kvar i landet för att slutföra det mordet han fick betalt för, säger en poliskälla till SVT Nyheter.

Polisens huvudteori är att 17-åringen, som är dömd för en dödsskjutning, inte fritagits för att fly landet utan för att slutföra den mordbeställningen som han fått betalt för. Enligt en poliskälla med insyn i utredningen ska 17-åringen fått en stor summa pengar för att mörda en 20-årig man, en beställning han misslyckats med att slutföra då han istället sköt en man i 55-årsåldern på ett gym i centrala Stockholm i mars 2022.

17-åringen ska ha fritagits för att göra klart jobbet innan han fyller 18 år och därmed kan dömas som vuxen.

– Vi tror att man hotat hans familj för att få honom att göra klart det jobb han fick betalt för, säger poliskällor till SVT Nyheter. 

Berättat om tandläkarbesök

Polisen har tidigare sagt att det finns en risk att den fritagne kan lämna landet och 17-åringen är efterlyst internationellt. Men att han skulle ha fritagits för att fly landet avfärdar polisens utredare internt då han endast haft två år kvar av sitt nuvarande straff.

– Det finns ingen anledning att rymma från ett SiS hem, det är inte ett livstidsstraff som han hade fått som vuxen och du har många möjligheter till både utbildning och fritid därinne. När dessa unga killar kommer ut så får de otroligt mycket respekt internt också, de blir en “hundragubbe” och det innebär respekt i deras kretsar. Att 17-åringen skulle vilja sticka utomlands när han självmant kommit tillbaka för att avtjäna sitt straff är otänkbart. Men vi efterlyser honom internationellt ändå såklart, säger poliskällan.     

Enligt poliskällor ska 17-åringen redan på tisdagen ha känt till att han skulle till tandläkaren och vilken mottagning och tidpunkt det gällde. Information som 17-åringen själv kommunicerat till en närstående under ett obevakat samtal. 

Polisen arbetar nu med att spana på olika adresser runt om i Stockholm där tänkbara måltavlor för 17-åringen bor.

Flyktbilen har nu hittats i ett skogsparti i Södertäljeområdet, rapporterar Aftonbladet på söndagen. Polisen har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en ny hotbild för Kriminalvården” – Hör Joacim Trybom, kriminalvårdens chef för Nationella transportenheten, om fritagningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.