Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett misslyckande för oss, för kriminalvården.” Hör Tomas Fjellvind, institutionschef på Sis om fritagningen. Foto: TT

Sis-personal larmar: ”Det gjorde att han kunde rymma”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar på landets Sis-hem har rätt att använda mobiler, paddor och datorer. Ett stort problem enligt Statens institutionsstyrelse, som vill se skärpta regler.

– Har man kontakt med omvärlden underlättar det om man vill avvika, rymma eller planera en fritagning, säger Tomas Fjellvind, institutionschef på Sis. 

Tidigare Sis-anställda berättar för SVT Nyheter att många inlåsta ungdomar kan surfa flera timmar varje dag och att det förekommer oövervakade telefonsamtal till vänner och anhöriga.  

– Jag har jobbat med folk som har mördat och våldtagit. Dem låter man väl inte gå runt med ipad? Jo, så är det, de kan söka upp var du bor. De började gissa mitt efternamn, säger en tidigare anställd vid ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje.

”Står och väntar”

Två dygn har gått sedan en morddömd 17-åring som satt inlåst på boendet fritogs i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje. Han är på lördagen fortfarande på fri fot. Elektronisk kommunikation var avgörande för att fritagningen skulle kunna genomföras, uppger tidigare Sis-anställda. 

– Det var det som gjorde att han kunde rymma. Det är skitenkelt, du fejkar tandsmärta, vi bokar tid akut, han får veta vilken tid transporten ska hämta honom och han kontaktar sina vänner via Ipad och sen står de där och väntar.

Vill se hårdare regler

Sis efterlyser större möjligheter att begränsa kommunikationen. Ungdomar på Sis kan få begränsad rätt till elektronisk kommunikation, men bara 14 dagar åt gången, och den möjligheten ska enligt regelverket användas restriktivt. En utredare ser just nu på uppdrag av regering över frågan, och ska redovisa sina förslag i höst. 

– Problemet är att vi har en lagstiftning som täcker ett fält av ungdomar från barn i 12-årsåldern till de här äldre pojkarna och flickorna som är dömda för grova våldsbrott, säger Tomas Fjellvind, institutionschef för Sis-hemmet Johannisberg i Kalix. 

Även ungdomar som har haft surftiden begränsad till en timme per dag ska regelbundet ha kunnat surfa betydligt längre tid än så, enligt tidigare anställda vid Sis-hemmet i Tysslinge.

– Man låter dem ha ipaden så håller de tyst”, säger en tidigare anställd.

SKR har tidigare i år konstaterat att den grova kriminaliteten har gjort att svårighetsgraden på både Sis och HVB har ökat, och SVT har i en kartläggning visat att unga som rymmer från ungdomshem rekryteras av kriminella gäng.

Regler för mobiler på Sis-hem

På Statens institutionsstyrelses (Sis) särskilda ungdomshem vårdas ungdomar enligt LVM (missbruksvård), LSU (sluten ungdomsvård) och LVU (särskilda bestämmelser om vård av unga).

Enligt lagarna har de som vårdas där rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster, som surfplattor och mobiltelefoner.

Om säkerheten eller vården hotas kan rätten begränsas i 14 dagar åt gången. Sis-hemmen måste också förhålla sig till Barnkonventionen, där barnets rätt väger tyngst.

Källa: TT/Seko/Sahlgrenska akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.