En morddömd 17-åring fritogs av minst två maskerade gärningspersoner när fången skulle besöka en vårdinrättning i centrala Södertälje. De misstänkta lämnade platsen i ett fordon, enligt polisen Foto: Henrik Montgomery/TT

Fritagen 17-åring internationellt efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen, dömd för en dödsskjutning, som fritagits från Kriminalvården i Södertälje är internationellt efterlyst, bekräftar Stockholmspolisen för SVT Nyheter. Polisen samverkar nu med flera grannländer i sökandet.

Ett stort polispådrag har sedan torsdagsförmiddagen sökt efter gärningspersonerna och den fritagne, bland annat med polishelikopter. 

Polisen ser en risk för att den fritagne kan lämna landet och man har vidtagit sina rutiner för att säkra upp vid gränspassager. 17-åringen är nu också internationellt efterlyst, och polisen i flera grannländer har fått information om ärendet.

– Självklart samverkar vi mellan alla polisregioner i landet i ett sådant här ärende, och det gör vi även med våra grannländer. Exakt hur det samarbetet ser ut kan jag inte gå in på, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Norsk polis bekräftar att den har fått information av svensk polis om ärendet. Dansk polis hänvisar alla frågor till svensk polis.

Genomför trafikkontroller

Det var minst två maskerade personer som hotade Kriminalvårdens personal vid fritagningen i Södertälje.

– Vi jobbar hårt för att hitta de här personerna, det gör vi genom bland annat underrättelsearbete, spaningsarbete, både inre och yttre spaning. Det kan vara genom till exempel genom spontana trafikkontroller, säger Per Fahlström.

Han vill inte spekulera i om 17-åringen redan kan ha lämnat Sverige. Ingen har ännu gripits efter fritagningen.

Polisen har en pågående förundersökning angående grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Samtidigt har Kriminalvården inlett en intern utredning av händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.