Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har påtalat att det finns risker.” Hör Sekos ordförande om fritagningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fackets kritik efter fritagningen: ”Blir en massa nödlösningar”

Publicerad

Det finns luckor i säkerheten vid fångtransporter – vilket de kriminella blivit varse om. Det menar Marcus Carlström, ordförande för Seko vid Kriminalvårdens nationella transportenhet.

– Risken är att det fortsätter om man inte täpper igen de här hålen, säger han.

Säkerhetsriskerna har varit kända länge och facket har påtalat det för Kriminalvården, menar Marcus Carlström. Nu har två fritagningar genomförts inom loppet av en knapp månad. Båda i samband med transporter till vårdinrättningar.

– Vi ha påtalat att det finns risker och de har funnits länge. Problemet är att det verkar som att de kriminella också har insett riskerna, säger Marcus Carlström.

Platsbrist leder till nödlösningar

Problemen för den nationella transportenheten har förvärrats av den plats- och personalbrist som Kriminalvården dras med. Bland annat på grund av väntetider.

– Vi är utsatta när vi sitter i våra bilar och när vi lämnar våra bilar. Trängseln på fängelser och häkten och personalbrist gör de här riskerna större, menar Marcus Carlström.

– Det blir en massa nödlösningar som inte är bra utifrån säkerhet.

”Fel att ge sig ut i onödan”

Vissa transporter genomförs också i onödan, menar han. Det finns till exempel tandläkarstolar på flera anstalter och ett säkrare alternativ hade varit att genomföra besöken där i stället för på en öppen mottagning. Detsamma gäller för läkarbesök.

– Vi tycker att det är fel att man ger sig ut på de här resorna i onödan. Framförallt när det finns en stor risk för rymning eller fritagning.

Att polisen ska vara med vid alla transporter tror han inte är genomförbart.

– Jag tror inte att polisen har resurser att vara med på alla de här transporterna. Det går iväg ett gäng transporter varje dag, säger Marcus Carlström.

Kriminalvården ska nu utreda dagens fritagning utöver den tidigare, innan det är gjort vill man inte säga vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Men vi behöver göra något, vi kan ju inte ha fortsatta händelser med väpnade fritagningar, säger Claes Nöjd, utredare vid Kriminalvårdens nationella transportenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.