Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson (M) om rymningen under torsdagen: ”Det väcker frågor”. Foto: SVT

Ulf Kristersson om fritagningen i Södertälje: ”Skandalöst”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta fritagningen i Södertälje är den andra på kort tid. Statsminister Ulf Kristersson säger att rymningarna väcker många frågor till Kriminalvården – och riksdagen.

– Jag tycker att det är skandalöst att en person som kan ha berövat en annan människas liv helt enkelt kan marschera iväg med hjälp av beväpnade kompisar.

Fritagningen som skedde i Södertälje genomfördes i samband med ett tandläkarbesök. Maskerade personer ska ha hotat Kriminalvårdens personal.

En dryg månad tidigare inträffade en fritagning med liknande tillvägagångssätt, när en 20-åring fritogs i samband med ett sjukhusbesök.

– Det här är oerhört upprörande, det är en skandal om det här visar sig vara sant, säger Ulf Kristersson (M) under torsdagens frågestund med statsministern i riksdagen.

Kristersson reagerar också på hur det är möjligt att rymningarna kunde hända och vänder sig mot Kriminalvården och riksdagen.

– Vad har Kriminalvården gjort för att det här skulle kunna inträffa – och vad borde de ha gjort?, säger Ulf Kristersson (M).

– Vilka lagar måste ändras så att detta inte kan inträffa?, fortsätter han.

”Utomordentligt allvarligt”

Justitiedepartementet kommer att följa upp det inträffade ”mycket noggrant” med Kriminalvården, uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens.

– Utomordentligt allvarligt. Händer det två gånger på kort tid finns det verkligen anledning att gå till botten med de frågor som rests.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitiedepartementet kommer att följa upp det inträffade ”mycket noggrant” med Kriminalvården, uppger Strömmer. Foto: Lars Schröder/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.