Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: David Hamne/SVT

Intagen fritogs av maskerade personer i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Minst två maskerade personer har hotat Kriminalvårdens personal och fritagit en person i centrala Södertälje. Den intagne, som enligt SVT:s uppgifter är en morddömd 17-åring, ska ha lämnat platsen i en bil tillsammans med de maskerade personerna.

Det var strax före klockan 10 som Kriminalvårdens personal aktiverade överfallslarmet i samband med att 17-åringen transporterades från ett Sis-hem i Tysslinge för att besöka tandläkare i Södertälje.

Enligt kriminalvården hade den intagne en förhöjd säkerhetsnivå. Han ska ha haft handfängsel fäst i ett midjebälte och bevakning av tre erfarna kriminalvårdare, en extra mot normalt. Kriminalvården kan begära poliseskort vid extra farlig transport men de bedömde att det inte behövdes denna gång.

Vårdarna ska inte ha skadats fysiskt enligt Claes Nöjd, vid kriminalvårdens transportenhet.

– Utanför folktandvården kommer det ett annat fordon och vår personal blev hotade med något som misstänks vara ett vapen. Vår personal får nu stöd, säger Claes Nöjd vid Kriminalvårdens Nationella transportenhet.

Dömd för mord på gym

Den fritagne är en 17-årig pojke som i mars dömdes för mordet på en 55-årig man på ett gym i centrala Stockholm, enligt uppgift till SVT. Han dömdes till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Enligt polisen ska minst två maskerade män deltagit i fritagningen. Ett vittne säger till SVT att männen uppträtt hotfullt, utanför ska en chaufför suttit, redo att köra iväg efter fritagningen. Enligt vittnet var chauffören troligen en kvinna.

Ett annat vittne, som SVT pratat med, säger att gärningspersonerna hade vita masker över ansiktet.

Polisen: Risk att han lämnar landet

Ett stort polispådrag har sedan dess sökt efter gärningspersonerna och den fritagne, bland annat med polishelikopter.

Andra delar av Polismyndigheten ska också ha fått information om det inträffade och polisen arbetar med att kartlägga händelseförloppet. Polisen ser en risk för att den fritagne kan lämna landet och man har vidtagit sina rutiner för att säkra upp vid gränspassager.

En förundersökning angående grovt olaga hot och grovt vapenbrott har inletts av polisen. Kriminalvården har i sin tur inlett en intern utredning av händelsen.

Det är den andra fritagningen på kort tid. I februari inträffade en annan uppmärksammad fritagning i Norrköping, där en dömd brottsling fritogs i samband med en transport från häktet till sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.