Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

17-åring döms för mord på gym i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke döms av Stockholms tingsrätt till sluten ungdomsvård för mordet på 55-årige Fredrik Andersson på ett gym i centrala Stockholm i mars förra året. Offret var en oskyldig man som försökte ingripa i samband med att tonåringen skulle skjuta en annan, kriminellt belastad man på gymmet. Det tilltänkta offret klarade sig oskadd.

17-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Hade han varit vuxen hade straffvärdet uppgått till 18 år.

Tingsrätten skriver att när de sammanställer alla bevis såsom DNA, signalement och jämförelse med övervakningskameror så är det ställt utom rimligt tvivel att tonåringen, som då var 16 år, är gärningsmannen. Bevisen består bland annat av DNA från flyktbilen och ett munskydd.

Gymmordet i Vasastan

Det var i mars förra året som en svartklädd man med munskydd och pistol i handen sprang in på ett gym i Vasastan i centrala Stockholm. Han avlossade tre skott och ett av skotten träffade den 55-årige gymbesökaren Fredrik Andersson i huvudet när han försökte avväpna skytten. Han avled senare av sina skador.

Tre män friade

Fredrik Andersson var inte det tilltänkta offret utan åklagaren menar att det var en annan man som befann sig på gymmet vid tillfället som var den egentliga måltavlan.

17-åringen döms också för allmänfarlig ödeläggelse för att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i mars förra året.

Sedan tidigare har tre män 19, 31 och 32 år gamla, som åtalats för bland annat medhjälp till mord, suttit häktade. De försattes på fri fot under rättegångens sista dag och friades idag av tingsrätten för medhjälp till mord men döms till kortare fängelsestraff för andra brott.

Den nu dömde 17-åringen sitter sedan en tid tillbaka på ett låst ungdomshem på Statens institutionsstyrelse, Sis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar hur skytten kommer in med draget vapen på gymmet i Vasastan. Foto: ur förundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymmordet i Vasastan

Mer i ämnet