Justitieminister Gunnar Strömmer (M) listar fem åtgärder för att stoppa rymningarna. Foto: Lars Schröder/TT/Henrik Montgomery/TT

Strömmers förslag efter fritagningarna: Förbjud rymningar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att fritagningen i Södertälje är stötande, hånfullt och ett övergrepp mot de drabbade.

I ett inlägg på sociala medier skriver han vad regeringen vill göra för att motverka framtida fritagningar.

På kort tid har två yngre män fritagits av beväpnade personer i samband med Kriminalvårdens transporter. Justitieminister Gunnar Strömmer skriver på Facebook att det är ”helt centralt” att få stopp på fritagningar av det här slaget.

För att lyckas med med det lägger han fram fem punkter. Bland annat vill han inrätta särskilda ungdomsfängelser, någonting som redan är under utredning.

I väntan på det vill Strömmer att säkerheten på Sis-hemmen ska förbättras och att tillgången till mobiltelefoner ska vägras eller begränsas.

Vill förbjuda rymning

Strömmer poängterar också att det i dagsläget inte är olagligt att rymma från sitt straff. Någonting som han och övriga partier i regeringsunderlaget kom överens om i Tidöavtalet.

På måndag ska kriminalvården redogöra för ministern vilka åtgärder som myndigheten anser bör vidtas för att detta inta ska kunna hända igen. Och på onsdag ska Strömmer och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall besöka Sis-hemmet Tysslinge för att höra hur de ser på saken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitiedepartementet kommer att följa upp det inträffade ”mycket noggrant” med Kriminalvården, uppger Strömmer. Foto: Lars Schröder/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.