Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritagningen av den morddömde 17-åringen på 60 sekunder Foto: Henrik Montgomery / TT

Fritagningen av morddömde 17-åringen i Södertälje – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen dömdes till sluten ungdomsvård för mord på ett gym i centrala Stockholm. Han fritogs i samband med ett läkarbesök men ska enligt uppgifter till SVT Nyheter nu ha gripits. Här är det vi vet om fritagningen.

Bakgrunden

I mars dömdes 17-åringen för mordet på en 55-årig man på ett gym i centrala Stockholm. Mannen som sköts ihjäl var inte det tilltänkta offret utan sköts av misstag när han ingrep för att stoppa skjutningen.

Straffet

17-åringen fick sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Han sitter inlåst på Sis-hemmet Tysslinge utanför Södertälje i väntan på att domen ska vinna laga kraft.

Fritagningen

Den 13 april fritogs 17-åringen i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje. Minst två maskerade personer hotade Kriminalvårdens personal och lämnade sedan platsen. Ett vittne har berättat för SVT Nyheter att händelseförloppet inte tog mer än runt tio sekunder. 

Ett vittne säger till SVT att männen uppträtt hotfullt, utanför ska en chaufför suttit, redo att köra iväg efter fritagningen. Enligt vittnet var chauffören troligen en kvinna. 

Planeringen bakom

Det är ännu oklart hur fritagningen planerades, men tidigare anställda vid Sis-hemmet Tysslinge säger till SVT att möjligheten att ringa samtal och surfa inne på boendet har varit avgörande. Ungdomar på landets Sis-hem har i grunden rätt att använda mobiler, paddor och datorer. Ett stort problem enligt Statens institutionsstyrelse, som vill se skärpta regler.

Teorin: Ska slutföra mord

Enligt poliskällor är en teori att 17-åringen är kvar i landet för att slutföra det mord han fick betalt för. Polisen spanar nu på olika adresser runt om i Stockholm där tänkbara måltavlor för 17-åringen bor.

Polisjakten

Sedan i torsdags pågår en intensiv polisjakt med inre och yttre spaning. Flyktbilen ska ha hittats i ett skogsparti i Södertäljeområdet, rapporterar Aftonbladet på söndagen. Polisen har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna. Ingen misstänkt kopplad till fritagningen har ännu gripits.

Gripandet

17-åringen greps av polis vid en bostad i Strängnäs på fredagskvällen den 21 april, i samband med husrannsakan i ett annat ärende. Enligt polisens presstalesperson ska han återföras till Kriminalvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.