Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet uppehållstillstånd kommer sjunka kraftigt, berättar Migrationsverkets generaldirektör. Foto: SVT

Migrationsverket: Antalet uppehållstillstånd kommer minska kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Migrationen till Sverige kommer att minska kraftigt om förslagen i Tidöavtalet genomförs, det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i SVT:s 30 minuter.

Den nya regeringen vill genomföra ett ”paradigmskifte” i invandringspolitiken. I Tidöavtalet ägnas närmare 19 sidor åt migration och integration, vilket är betydligt större utrymme än de andra sakfrågorna.

Flera av punkterna ligger som utredningsförslag, som ska genomföras under denna mandatperiod. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik menar att det nuvarande omvärldsläget gör det svårt att bedöma exakt hur stor invandringen kommer att bli.

– Det kan vara så att invandringen minskar på grund av regeringens åtgärder men så händer någonting stort i närområdet och många kommer, säger han.

Han menar dock att man kan räkna med en stor minskning av antalet uppehållstillstånd förutsatt att förslagen går igenom.

– Men en stor minskning, det kan man nog säga säkert.

Se hela intervjun i SVT:s 30 minuter i SVT Play 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.