Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer av kritiken – och varför Attendo menar att bolagets annons inför rekryteringarna inte var vilseledande Foto: JONAS EKSTROMER/Anders Wiklund/TT

Migrationsverket: Attendo har vilselett oss

Uppdaterad
Publicerad

100 vårdanställda från Filippinerna kan utvisas efter att ha varit i Sverige i flera år. Nu kritiserar Migrationsverkets generaldirektör arbetsgivaren Attendo.

– Det fanns ett upplägg som vilseledde oss. Hade vi sett det från början hade det givetvis blivit avslag då, säger Mikael Ribbenvik.

Den nya bedömningen för personer som kommit hit i Attendos projekt med sjukskötersketrainees från Filippinerna har kommit som en chock för de cirka 100 vårdanställda. De kan nu utvisas, trots att de kan ha varit här i över fyra år och fått svensk sjuksköterskelegitimation.

Flera av dem ifrågasätter varför besluten kommer först nu när de första rekryteringarna gjordes redan 2016. Men Migrationsverkets generaldirektör menar att felet inte ligger hos myndigheten utan hos arbetsgivaren Attendo.

– Ska man ta in personal från andra länder utanför EU, då måste man följa alla regler. Man kan inte slarva genom det, då blir det de här konsekvenserna, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör.

Migrationsverket: Annonsen oriktig

Mikael Ribbenvik värjer sig mot beskrivningen att det skulle tagit lång tid för myndigheten att upptäcka de regelbrott som gör att man nu nekar förlängda tillstånd. Enligt EU-rätt måste tjänster läggas ut så att EU-medborgare har möjlighet att söka dem innan rekryteringar görs utanför unionen.

Men den annons som lades ut var oriktig enligt Migrationsverket, som menar att det i praktiken bara var möjligt för personer på Filippinerna, där projektet inleddes med undervisning i svenska.

Attendo: Oklart rättsläge

I beslut skriver myndigheten att det inte rör sig ”om ett misstag kring annonsering utan om ett större kringgående och att tillståndet förvärvades på ett bedrägligt sätt”. Men Attendo nekar till att ha vilselett.

– Det är ju inte vår uppfattning. Den rättsliga situationen är ju inte klarlagd och Migrationsverket har haft alla uppgifter tillgängliga, säger Attendos HR-chef Camilla Ås.

Besluten ska nu överklagas till domstol och det är först när ett beslut vunnit laga kraft som personal kan komma att utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.