Foto: TT

Migrationsverket: Lagändring krävs för att skilja på barn och vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets säger att det behövs en lagändring för att minska risken för att vuxna och barn placeras tillsammans under asyltiden.

Som Uppdrag granskning berättade i veckan kan Migrationsverket bara i ett fåtal fall skriva in en person som vuxen, även om personen säger sig vara ett barn. 

– Vi kan skriva in någon som påstår sig vara under 18 år som vuxen när det är uppenbart att den är det. Eller när personen sökt visering i ett annat land och då visat ett pass som säger att de är över 18 år. Men bara i de fallen, säger Magnus Bengtsson som är processägare på Migrationsverket.

Vuxna kan bo bland barn

I alla andra fall måste Migrationsverket vänta med att fatta ett beslut om vilken ålder de bedömer att ett barn har tills de fattar beslut om uppehållstillstånd. Det betyder att personer som Migrationsverket misstänker är vuxna ändå kan fortsätta att bo på HVB-hem som är avsedda för barn. I alla fall så länge asylprocessen pågår.  

Så trots att Morgan Johansson har varit tydlig med att fler nu ska ålderstestas medicinskt, är det inte säkert att det får effekt ute i kommunerna. 

– Det blir ju lättare nu att genomföra medicinska åldersbedömningar när det finns någon som kommer att utföra dem. Men resultatet av undersökningarna kan vi bara ha som underlag när asylprocessen ska avgöras. Då kan personen, som vi bedömer som vuxen, ha bott tillsammans med barn under hela asyltiden, säger Magnus Bengtsson.

Utredning är på gång

Inom Regeringskansliet pågår det ett arbete för att utreda förutsättningarna för att bedöma en asylsökandes ålder i ett tidigare skede av asylprocessen än vad som görs i dag, uppger justitiedepartementet.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är kritisk mot regeringens hantering av frågan och har lämnat in en skriftlig fråga till riksdagen. Haddad frågar justitieminister Morgan Johansson (S) om regeringen avsätta resurser till Rättsmedicinalverket för att snabbare komma igång med åldersbedömningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.