Foto: TT

Migrationsverket sparkar 1.000 anställda under 2018

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 kommer Migrationsverket att minska personalstyrkan på mottagningen med 1.000 medarbetare – mer än halva personalstyrkan. Detta sker på grund av allt färre nya asylsökande i Sverige, uppger myndigheten.

Enligt uttalandet på Migrationsverkets hemsida föreslås mottagningen minska från 1.900 medarbetare vid årsskiftet till 900 vid årets slut. Även asylprövningen föreslås minska under det kommande året.

Omställningen uppges beröra Migrationsverkets samtliga sex regioner. Var myndigheten kommer ha sina kontor framöver är ännu inte bestämt.

Allt färre asylsökande

Anledningen till nedskärningarna uppges vara att allt färre söker asyl i Sverige, och att allt fler befinner sig i slutet av asylprocessen. Därför minskar mottagningen och asylprövningen, samtidigt som antalet asylboenden i landet blir färre.

− Det är tydligt att vi återgår till en mindre organisation med ökat fokus på andra delar av verksamheten, säger Janne Wallin, operativ chef på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.