Den turkiska offensiven i nordöstra Syrien fortsätter. Här en bild från Ras al-Ayn i Syrien efter en turkisk attack. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Migrationsverket stoppar alla asylbeslut om nordöstra Syrien

Publicerad

Migrationsverket stoppar alla asylbeslut som gäller personer från nordöstra Syrien.
– Det går i dagsläget inte att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Beslutet gäller tills vidare och handlar om alla ärenden som rör sökande från Hassakah-provinsen i Syrien. Anledningen är den osäkra situationen i området efter Turkiets offensiv.

– Vi kommer att avvakta med beslutsfattande för syriska asylsökande från Hassakah-provinsen. Det innebär att vi varken kommer avslå eller bevilja ansökningar innan vi har en bättre bild av läget och hur det kommer utveckla sig i framtiden, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Hur många påverkas?

– Jag tror vi har strax under 2 000 öppna ärenden från Syrien. Vår bedömning är att ungefär 10 procent av det totala antalet asylsökande från Syrien kommer från Hassakah-provinsen.

Påverkar inte övriga Syrien

Däremot kommer Migrationsverket inte att stoppa återvändandet till övriga delar av Syrien enligt den rättsliga kommentaren.

– Vi ser ingenting i de här händelserna som nu gör att vi bedömer att det kommer påverka situationen i övriga delar av Syrien. Skulle vi se att det gör det får vi ändra vår inställning, säger Fredrik Beijer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer