Migrationsverket kommer ändra bedömning om norra Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Efter den turkiska offensiven i norra Syren kommer Migrationsverket att ändra sin bedömning av läget i landet.

– Med tanke på vad som sker på marken i Hassakah kommer vi att behöva uppdatera vår bedömning, förmodligen i början av nästa vecka, skriver Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande.

Med anledning av Turkiets offensiv i norra Syrien kommer nu Migrationsverket att se över om människor kan utvisas till Hassakah i nordöstra delen av landet. Myndigheten arbetar just nu på att skapa en klar bild av situationen.

– Våra beslutsfattare beaktar redan i dag den inre väpnade konflikten i området. I dagsläget finns det ingen som riskerar att behöva återvända till Hassakah, skriver Fredrik Beijer på Migrationsverkets webbsida.

Ett fåtal har återvänt

Sedan 2013 har i princip alla asylsökande från Syrien blivit beviljade asyl, fram till augusti i år. Då gjorde Migrationsverket ett nytt ställningstagande som innebar att färre syrier skulle beviljas asyl, då de bedömde att konfliktnivån minskat i vissa områden.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Migrationsverket att det bara är ett fåtal personer som återvänt till Syren sedan de ändrade sitt ställningstagande i augusti. Det ska då röra sig om personer som återvänt frivilligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.