Migrationsverket ser över säkerhetsläget i Syrien och färre från landet väntas beviljas asyl i Sverige framöver. Bilden till höger är från flyktinglägret Al Houl i norra Syrien. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT / Niclas Berglund/SVT

Migrationsverket ser över säkerhetsläget i Syrien – färre väntas få uppehållstillstånd

Publicerad

Nästintill hundra procent av de asylsökande från Syrien har beviljats uppehållstillstånd i Sverige de senaste åren, skriver Migrationsverket i sin verksamhets- och utgiftsprognos i juli. Det väntas dock förändras inom en snar framtid. Myndigheten ser just nu över säkerhetsläget i landet – och enligt en preliminär analys beräknas färre syrier få asyl framöver.

2013 fattade Migrationsverket ett rättsligt ställningstagande om säkerhetsläget i Syrien. Man bedömde att det var så extremt och ”präglat av generellt och urskillningslöst våld” att så gott som alla som återvände till landet löpte en risk att utsättas.

Sedan dess har praxis varit att i princip alla asylsökande från landet beviljas asyl.

Färre väntas beviljas asyl

Nu pekar myndighetens preliminära analys på vissa tecken på stabilisering i delar av Syrien och inom kort kommer ett nytt rättsligt ställningstagande. Ställningstagandet kommer att påverka handläggningen av syriska asylärenden och väntas leda till att färre från landet kommer att beviljas asyl.

– De intensiva strider som var i landet och som gjorde att vi bedömde att det var farligt för alla att vistas överallt i Syrien har under många år minskat. Vi ligger i dag på en betydligt lägre nivå av civila och militära dödsfall och det innebär att vi inte längre kan ligga kvar på den här rätt unika bedömningen att det är farligt för alla, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Migrationsverket framhåller dock att konflikten fortfarande är pågående och att en ”stor andel syrier” även fortsättningsvis kommer att vara i behov av skydd.

Det förändrade säkerhetsläget kommer enbart påverka förstagångsärenden och inte förlängningsärenden för de syriska medborgare som redan beviljats skydd och tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

Prognos för antal asylsökande skrivs ned

Under 2015 sökte 51 338 syrier asyl i Sverige, men sedan rekordåret har antalet sjunkit för varje år. Under 2018 sökte 2709 personer från Syrien asyl och i år räknar man med att antalet sjunker till 2300.

Migrationsverket skriver också ned sin prognos något för de totala asylansökningarna i Sverige de kommande åren. Fram till 2022 beräknas 21 000 personer om året söka.

Samtidigt höjs prognosen för anhöriginvandring med sammanlagt 10 000 ansökningar fram till 2022. Det är en följd av beslutet i januariavtalet om att återinföra rätten till familjeåterförening för skyddsbehövande. Förra året fick totalt 68 000 personer uppehållstillstånd för att de var anhöriga till en person i landet. Siffran gäller dock även för personer som inte var asylsökande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer