Al-Hol lägret i nordöstra Syrien. Foto: Guiseppe Cacace, TT arkiv

Undernärda och sjuka barn i överfullt flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

”Hjälp oss, vi dör här”. Nödropet kommer från en av de svenska kvinnor som anslutit sig till terrororganisationen IS och som nu sitter tillfångatagen i ett flyktingläger i Syrien. Och enligt uppgifter till SVT Nyheter har barnen i lägret drabbats hårt av både sjukdomar och undernäring.

Efter att terrorsekten IS sista fäste i Baghouz föll tidigare i år överlämnade många anhängare sig och sina barn till de kurdiska SDF-styrkorna. Många bor nu i ett uppsamlingsläger i staden al-Hol, som i dag hyser runt 80 000 människor.

Förutom kvinnorna som anslutit sig till terroristorganisationen IS och deras barn finns även civila flyktingar från Syrien och Irak i lägret. Flyktingar som drabbats hårt av terrorsektens brutala övergrepp i de båda länderna. 

Barn till IS-terrorister

I lägret saknas både mat och mediciner.

– Det är jättesvårt. Mina barn har inte ätit på flera dagar nu. Båda har feber och kan inte behålla maten. De kräks och har diarré. Det är svårt att få sjukvård. Jag springer runt och försöker hitta mediciner till barnen hela tiden, säger en svensk kvinna i lägret som SVT Nyheter varit i kontakt med via ett ombud.

Ska inte hjälpa de som rest till Syrien

Halshuggningar, korsfästelser, stympningar och massmord på etniska och religiösa grupper är några av de saker som IS gjort sig skyldiga till. Den svenska regeringen har tidigare klargjort att man inte kommer hjälpa svenska medborgare som anslutit sig till terrororganisationen i Syrien att ta sig tillbaka till Sverige.

Men vad man ska göra med de barn som tagits med från Sverige eller fötts i Syrien av föräldrar som anslutit sig till IS har man ännu inte bestämt sig för.

Enligt Internationella Rödakorskommittén (ICRC) består lägret i al-Hol av 35 000 syrier, 35 000 irakier och runt 10 000 människor från 30-40 olika nationer. Runt 90 procent av dem är kvinnor och barn och en majoritet av människorna i lägret är alltså inte medlemmar av den brutala terrorsekten.

ICRC:s ordförande Peter Maurer besökte nyligen lägret.

– Dussintals barn har dött bara de senaste veckorna på grund av kylan, och hjälpbehovet är enormt i det överfulla lägret.

ICRC:s regionala ordförande Fabrizio Carboni har beskrivit lägret som apokalyptiskt.

– Barn gråter och skriker, människor dör – nivån av misär är oerhörd.

Hundratals föräldralösa

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har 194 barn dött i lägret och ett hundratal barn ska helt sakna föräldrar.

Lägret har också drabbats av kraftiga regn och tälten har svämmats över med vatten som innehåller avföring – något som gör att sjukdomar snabbt sprids.

Hur många svenska kvinnor som finns i lägret är oklart, men enligt uppgifter till SVT Nyheter ska det handla om minst sju svenska kvinnor som anslutit sig till terrorsekten och deras barn.

”Barnen sover hela dagen”

SVT har via ett ombud fått flera vittnesmål.

– Vi försöker hålla oss själva och våra barn vid liv varje dag. Barnen sover hela dagen och de tar bara några tuggor här och där, samtidigt spyr de och har diarré. Hur ska de klara sig?

Vi har även fått se en bild som ska visa en drygt 1-årig pojke med en svensk mamma och svensk pappa. På bilden ser man att pojken är kraftigt undernärd.

Källan berättar också att en av de svenska kvinnorna är döende. Hon har varit sjuk i några veckor och inte klarat av att ta hand om sina barn. Nu är hon så svag att hon inte kan resa sig eller röra sig.

– Hon är bara ett skelett, hon rör sig inte ens från sängen. De sa att hon behöver en operation men att det inte finns plats. Sen kom soldaterna och skrek på henne och sa: ”Du ljuger bara, du är inte ens sjuk.” Alltså, vad ska vi göra?Jag känner på riktigt att det är en tickande bomb. Någon av oss kommer att dö snart. Snälla, hjälp oss att få en telefon till henne så att hon kan ringa sin mamma i Sverige en sista gång.

”Dör om de inte får hjälp”

Information om det desperata läget har även nått socialarbetaren Bettan Byvald i Göteborg, som har lång erfarenhet av arbete med personer i radikala miljöer. Hon har fått ta emot flera samtal från anhöriga som är oroliga.

– Jag är mycket orolig över den information jag fått. Flera av barnen är svårt undernärda och sjuka och kommer att dö om de inte får hjälp. Flera av de svenska barnen är föräldralösa och ensamma i lägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet