I flyktinglägret al-Hol i Syrien bor omkring 40 000 flyktingar. Foto: Niclas Berglund/SVT

Uppgifter: 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling kvar i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Runt 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling finns nu i Syrien. Detta enligt information till berörda kommuner som SVT Nyheter tagit del av.

Barnen skall vara från 11-årsåldern och yngre och finns både i läger i och i krigszonen i östra Syrien. Informationen har delats från Säpo för att nå de aktuella hemkommunernas socialtjänst.

”I fall där barn riskerar att fara illa gör Säkerhetspolisen en orosanmälan till socialtjänsten”, skriver Säpo i sin årsbok för 2018.

För en vecka sedan blev det känt att den i Sverige starkast profilerade IS-rekryteraren Michael Skråmo har dött och lämnat efter sig sju föräldralösa barn. Fem av dessa har nu registrerats i ett flyktingläger hos de syriska kurderna, enligt kurdiska myndigheter. Uppgifterna bekräftas också av frilansjournalisten Kurdo Baksi som står i tät kontakt med kurdiska myndigheter. 

– Jag har fått namnen på fem av barnen både med arabiska och latinska bokstäver direkt från kurdiska myndigheter. När det gäller de två andra barnen vet jag inte var de är, säger Kurdo Baksi.

150 svenskar har återvänt

Enligt svenska Säkerhetspolisen har knappt 300 vuxna rest till Syrien och Irak från Sverige för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande grupper. Av dem har 150 återvänt till Sverige. 

75 procent av dem som reste hade svenskt medborgarskap och cirka en fjärdedel var kvinnor. De flesta var bosatta i Västra Götaland, följt av Stockholm och Örebro.

Flera svenskar har gripits

Säpo har tidigare uppgett att antalet döda varit runt 50 men den siffran kan nu vara betydligt högre. 

– I mars har flera svenskar gripits av de kurdiska myndigheterna. För varje dag som går ser jag nya namn, säger Kurdo Baksi och tillägger:

– Det kan komma att dröja länge innan vi får definitiva listor på hur många svenska IS-terrorister som är gripna eller hur många kvinnor som finns i lägren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.